Fogas ház - Romkocsmák Budapesten
Fogas ház
Fogas ház
VII., Akácfa u. 51
H-SZ:14-04; V:16-04
+36 1 783 8820

Egy merész húzással a már nyolc éve a pesti éjszaka egyik megkerülhetetlen bulihelye, a Fogasház és -kert egy óriási partykomplexummal nyitott újra 2017 tavaszán.

Az Akácfa utcai Fogas, a ház, aztán később a kert is, 2009-ben, majd kis szünet után 2010-ben nyitott teljesen. Első két évükben rengeteg izgalmas kulturális programot csináltak vagy fogadtak be; workshopok, filmklubok, kiállítások, színház, és persze bulikat a zenei paletta minden szegmenséből. Az évek alatt azonban ezek a programok ritkultak, többek között a Jurányi és MüSzi vette át ezeket, így maradt a zene, a kora esti akusztikus kiskoncertektől az esti DJ-ken át mindenféle. Tematikus bulik vagy kurrens partik, ami belefért, és fér azóta is. 
 
A 2008 óta a Nagymező utcában dübörgő Instant bérleti szerződése 2017 elején lejárt, a tulajdonos pedig inkább szállodát nyitna, így a meseerdő átköltözött a Fogasházba, új fejezetet kezdenek, mégpedig a közösen. A Nagyok, együtt. Nem össze- vagy beolvadásról van szó, hanem együtt létezésről, a két hely ugyanis megtartja az eddigi profilját és arculatát; a Fogasház épületében működik az Instant, a Fogaskert marad, de érintetlenül hagyják az emeleti Lärmot és a Liebling teraszt és éttermet is. Ám eddig a titokban tartott, azaz csak ki nem használt pincehelyiségeket és irodákat is a komplexumhoz csatolják, így az eddigi terület 1200 négyzetméterrel bővül ki, úgyhogy hely lesz bőven mindenkinek. 
 
A bővülés mellett a jó hírek nem állnak meg; az underground electro rajongói kezdhetnek aggódni, ezentúl hétköznap sem alszanak majd, a Lärm ugyanis minden nap nyitva lesz, sőt, plusz egy helyiséggel megtoldják. Aki pedig imádta a rockzenészek kedvenc kocsmáját, a Robot is itt nyit újra, ráadásul színpaddal, hogy egy vérbeli klubot is kapjunk, ami az elmúlt években amúgy is hiánycikk volt Pesten. 
 
Érdekes megfigyelni, hogyan lett az évek során egy egytermes underground klubból az egyik legmerészebb vállalkozás, az első nagy bulikomplexum a fővárosban, amire ez eddig még nem volt példa. Valószínűleg ilyen minőségükben sem okoznak majd csalódást.Programajánló