Budapest legjava - Romkocsmák Budapesten

Kulturális és kulináris élvezetek, séták és shopping, zenei és városnéző programok - egyszóval a város, ahogy mindennap látod és ahogy még sohasem láttad; a Budapest Essentials keretében a főváros a legjobb arcát  mutatja meg május 29. és június 1. között, négy napon keresztül.

A  fesztivál kapcsán Nádas Patrikkal, a Fogasház vezetőjével és a program egyik szervezőjével beszélgettünk.

romkocsmak.hu: Külföldön már évek óta találunk példát a a várost behálózó fesztiválokra, mint például a barcelonai Sonar - titeket milyen rendezvények inspiráltak a szervezés során?

Nádas Patrik: Egy régi barátom Rejkjavikban járt az Iceland Airwaves Fesztiválon, többek között onnan jött az ötlet, hogy Budapesten is lehetne egy hasonló rendezvényt szervezni. De idehaza is jól látható már az a trend, amely szerint nem elszigetelt vendéglőtóhelyek mőködnek egymástól elkülönülve, hanem összefognak, mint például a Negyed6Negyed7 Fesztivál esetében. A Budapest Essentialt is több szórakozóhellyel összefogva (Trafik, Ötkert, Fogasház) szervezzük, ezzel is megjelenik az összefogás, a partnerségre való igény.A jól ismert helyeken (Corvin tető, WNDRLND, Toldi, Kolor, Ötkert) túl csatlakozik a fesztivál programjához több frissen nyílt szórakozóhely is (pl. a Gozsdu Sky Terrace, a Kazinczy utcai Tesla.rar), továbbá számtalan gasztro helyszín, városi túrák, a startup élet mögé beptekintést nyújtó open office day, koncertek különleges helyszíneken (pl. a Gorillaz Sound Sytem Dj set a Vásárcsarnokban) színházi előadások, múzeumlátogatások, filmvetítések, valamint számos budapesti fürdő is gazdagítja a rendezvénysorozat programját.romkocsmak.hu: Zene, gasztronómia, kultúra - ezek a fesztivál hívószavai. Miért pont ezek állnak a rendezvénysorozat középpontjában?

Nádas Patrik: Azt tapasztaljuk, hogy ezen a három területen rajzolódnak ki a legjobban az új, innovatív törekvések Budapesten, elég például az utóbbi években lezajlódott  street food "forradalomra" gondolni - ezek mind a külföldiek, mind a helyiek számára jól látható metszetét adják a városban végbemenő változásoknak, fejlődésnek.romkocsmak.hu: Mi másra tudja még felhívni egy ilyen rendezvény a városlakók figyelmét?


Nádas Patrik: Arra, hogy Budapest kezd jó közeg lenni, de nem figyelünk fel eléggé erre - a fesztivál felhozatala épp ezért egy egész "csomagot" kínál az itt élőknek.

romkocsmak.hu: Mit ajánlasz nekünk a Budapest Essintials programjából?

Nádas Patrik: A városnézéseket, a köztértakarítást, koncertet a Vásárcsarnokban, a pop-up  színpadok zenei programjait, az alternatív színházi előadásokat, és nem utolsósorban dj settet a tetőteraszokon.