Új kerthelyiség nyitásával ünnepelte a Fogasház a második születésnapját! - Romkocsmák Budapesten

A Fogasház a 2010. májusi nyitása óta a rendszeresen megtartott workshopokkal, kiállításokkal, filmklubokkal, koncertekkel fontos pontja lett Budapest alternatív kulturális és éjszakai életének. A Fogasház második születésnapján az új kerthelyiség nyitásáról, a Fogasház átalakulásáról és a további tervekről Nádas Patrikkal, a VII. kerületi kulturális befogadótér egyik alapítójával beszélgettünk.

romkocsmak.hu: Utoljára a Fogasház első születésnapján beszélgettünk, hogyan értékelitek az elmúlt egy évető

Nádas Patrik: Az elmúlt év nagyon mozgalmas volt a Fogasház életében: sok olyan dolog történt, amire nem számítottunk, és sok olyan is, amit tudtunk előre. A legégetőbb probléma, amit kezelnünk kellett, a bérleti szerződésünk véges mivolta és az, hogy ezt a helyzetet hogyan tudjuk kezelni. Ami a Fogasház arculatát és tevékenységét érinti: szerencsére minden programot tudtunk folytatni, bővítettük a közösségi és kulturális programok portfólióját, a házat gyakorlatilag teljesen megtöltöttük, nincs már szabad hely az emeleten használt mőtermek, próbatermek között, még jobban belaktuk a rendelkezésünkre álló teret.

romkocsmak.hu: Városi pletykaként elterjedt, hogy hasonlóan sok hetedik kerületi romkocsmához, bizonytalan az épület tulajdonlásának további sorsa. Hosszú távon is maradhat a jelenlegi helyén a Fogasháző

Nádas Patrik: A Fogasház létrehozásába úgy vágtunk bele, hogy tisztában voltunk ezzel a bizonytalansági tényezővel, a Fogasház nyitásakor két éves bérleti szerződést tudtunk aláírni a tulajdonossal, ez a két éves szerződés idén május 1-gyel lejárt, ezért lehetett hallani a Fogasház költözéséről a pletykákat. A történethez hozzátartozik, hogy a tulajdonos háromszorosára emelte a bérleti díjat, amit mi egyedül nem tudnánk kigazdálkodni, nagyon sok keresgélés után - ahhoz, hogy a helyünk és a koncepciónk életben tudjon maradni - be kellett vonni külső partnert. A Fogasház további mőködése és terjeszkedése érdekében társultunk az Instanttal, most már öt évre szóló szerződést tudtunk aláírni az Akácfa utcai épület tulajdonosával.

romkocsmak.hu: Továbbra is marad a kulturális befogadótér koncepció, gazdag kulturális programkínálattal vagy inkább az Instanthoz hasonlóan, a szórakoztató funkciót fogjátok erősíteniő

Nádas Patrik: Mindkét vonalat szeretnénk erősíteni, a ház vendégtere jóval nagyobb lesz, de ez nemcsak a vendégtérre vonatkozik, hanem az összes olyan szabadon felhasználható térre, amit a programjainkra tudunk fordítani. Azért is tudunk a külső partnerrel megállapodni, mert az Instant vezetői is azt szeretnék, ha megmaradna az alternatív, underground, kulturális befogadótér jellege a Fogasháznak. A Fogasház arculata, koncepciója továbbra is érvényes marad. Azt szeretnénk, ha az Instantnál egy kisebb, családiasabb hangulatú és a kulturális programokra kiemelt figyelmet fordító hely mőködjön az Akácfa utcában.

romkocsmak.hu: Június elsején megnyit a szomszédos épületben a kerthelyiség, a Fogas kert. Honnan jut az ötlet, hogy újabb teret nyissatokő

Nádas Patrik: A szomszédos, üresen álló épületbe sokszor átjártunk, mindannyiunkat megfogott a belvárosi épület intim, családias hangulata, nagyon tetszett a gangos rész a burjánzó fákkal. Innen jött az ötlet, hogy a Fogasházhoz közvetlenül kapcsolódó, új kerthelyiséget alakítsunk ki a mellettünk lévő épületben. Legelőször is hangfogó falat kellett kialakítanunk, amire teljes terjedelmében lehet vetíteni, ezt jól lehet hasznosítani például filmek vetítésekkor. Az Fogas kertben is tervezünk közösségi és kulturális programokat. A már említett kulturális programokon kívül lesz lehetőség pingpongozni, sakkozni, játszani, minden olyat, amit egy kellemes nyári estén a kerthelyiségben egy pohár sör mellett szívesen csinálnak az emberek.

A hetedik kerületi szórakozóhelyek, romkocsmák kapcsán engem nagyon zavar, hogy több olyan helyet látok, ahol erőltetett a dizájn, semmi hangulat nincs, sem értelmes programkínálat, egyszerően azért vannak ezek a helyek tele, mert egy kerthelyiséget alakítottak ki - mi ennél jóval többet többet akarunk létrehozni.

romkocsmak.hu: Milyennek látod Budapest alternatív kulturális életét az utóbbi évbenő Tőzraktér tavalyi bezárása óta az épület kihasználatlanul áll, a hatodik kerületi önkormányzat idén májusban bezáratta a Sirályt...

Nádas Patrik: A Fogasház mindennapi mőködést is érintette ez a tendencia, hiszen sok olyan ember keresett meg minket, akik az említett, bezárt helyeken dolgoztak, alkottak: nekik helyet adtunk és befogadtuk a programjaikat. Hogy ne csak a negatív példákról beszéljünk, meg kell említeni a Corvin áruház harmadik emeletén kialakuló Mővelődési Szintet (Müszit), aminek a mőködése jó példa lehet egy nagy szabású, közösségi munkára.

A Müszi koncepciójával kapcsolatos aggályom, hogy nem lesz eléggé hozzáférhető a külső szemlélődőknek, a hely szervezői elsősorban az ott alkotókra koncentrálnak, így nem biztos, hogy be tud betölteni egy olyan motiváló, kulturális funkciót, amit egy ilyen hely - az adottságainál és programjainál fogva - egyébként betölthetne. Az szeretnénk, ha hosszabb távon kialakulna egy olyan kulturális centrum, ami nemcsak teret adna, hanem össze is fogná a budapesti és a környező országok alternatív, kulturális életét. Ennek a finanszírozása persze kérdéses, a mi mőködési modellünk is azért életképes, mert a vendéglátásból tudjuk finanszírozni a kulturális programokat.