Romkocsmából szórakoztatóközpont – öt éves a Fogasház - Romkocsmák Budapesten
2015. júniusában ünnepli a Fogasház az ötödik születésnapját, öt év alatt romkocsmából komplett szórakoztató komplexum alakult ki az Akácfa utcában. A kezdeti évekről, a hely átalakulásáról, a közönség változásáról és a további tervekről beszélgettünk Nádas Patrikkal, a Fogasház egyik alapítójával.
 
romocsmak.hu: A Fogasház indulása meglehetősen kalandosan alakult öt évvel ezelőtt.
 
Nádas Patrik: A kezdeti időszakban még nem tulajdonosként, hanem csak alkalmazottként vettünk részt a Fogasház életében, a programszervezés és a kommunikáció volt a feladatunk. 2009-ben augusztusban egy rövid időre kinyitottunk, majd ősszel be is zártuk a helyet. Télen tartottunk egy-két bulit, majd a tulajdonossal egy hosszabb megállapodási időszakot követően 2010 májusában nyitottunk ki újra, akkor már mi üzemeltettük a helyet. A kezdeti időszakban nagyon sok kihívással kellett szembenéznünk, hogy oldjuk meg a téliesítést, hogyan csinálunk rendes hangrendszert, egy csomó dolgot nem tudtunk előre kiszámítani.
 
 
Azzal, hogy átvettük a Fogasház üzemeltetést, rengeteg dolog szakadt a nyakunkba, amit gyorsan meg kellett tanulnuk, ránk hárult a teljes ügyvezetés, a gazdasági ügyek intézése stb. Nagy teher volt számunkra, mert mindannyian először csináltunk ilyet, ugyanakkor sokat is tanultunk ebből.
 
romkocsmak.hu: Kezdetben a Fogasház elsősorban nem is romkocsmaként, hanem kulturális befogadótérként azonosította magát, hogyan alakult ki és a későbbiekben hogyan változott ez a koncepció?
 
N.P.: A Fogasház első két évében rengeteg kulturális programot fogadtunk be: kiállítások, workshopok, filmklubok, beszélgetések és alternatív színházi előadások voltak szinte minden nap. Egyfajta űrt töltött be a Fogasház Budapest underground kulturális életben, hiszen 2010-ben jelentősen csökkentették az alternatív színház társulatok támogatását, sokan próba- és fellépési hely nélkül maradtak, ezeket a társulatok mi szívesen befogadtuk, illetve nyitottak voltunk bármilyen érdekes, innovatív kulturális kezdeményezésre is.
 
 
Azóta több olyan hely is nyílt a városban, ami a kulturális befogadótér funkciót be tudja tölteni, ilyen többek között a Jurányi Inkubátorház, amely a független színházi társulatoknak ad helyet, vagy a Müszi is számos kulturális programnak biztosít teret. Többek között ez is vezetett ahhoz, hogy a Fogasház jóval kevesebb ilyen jellegű programnak ad helyet. Ugyanakkor most lett újra kapacitásunk arra, hogy újra felvegyük ezt a fonalat.
 
romkocsmak.hu: A Fogaskert 2013-as megnyitásával újabb fejezethez ért a Fogas története. Mi változott azóta és hogyan alakult a célközönség összetétele?
 
N.P.: A Fogasház alapításakor két éves bérleti szerződést tudtunk kötni, ami 2013-ban lejárt – a tulajdonos jelentősen megemelte a bérleti díjat, amit egyedül nem tudtunk volna kigazdálkodni, ezért külső partnert kellett bevonnunk. Az Instanttal társultunk a fennmaradás és a további terjeszkedés érdekében. Ekkor nyitottuk meg a Fogasház szomszédságában a Fogas kertet.
 
 
Több helyről megkaptuk, hogy az undergroundból nagyon elmentünk a mainstream irányába – az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az underground közeg állandóan új helyeket keresgél, könnyebben továbbáll, így ezt a célcsoportot sokkal nehezebb megtartani. A Larm megnyitásával az volt a célunk, hogy az eredeti, underground közeget visszacsábítsuk. Szerencsére ezt sikerült is megvalósítanunk, a régi törzsvendégeink visszajöttek hozzánk.
 
Tavaly megnyitottuk a közel-keleti, mediterrán konyhát kínáló Mazel Tov éttermet, ahol kiállításokat és koncerteket is szervezünk, idén júniusban pedig megnyílik a Schatzi Dress&Bar, ahol vintage és second hand ruhákat, kiegészítőket és egyedi tervezésű ruhákat is lehet kapni, illetve kiállításokat, bemutatókat, filmklubokat is tervezünk.
 
 
Ezzel öt év alatt egy romkocsma megnyitásától eljutottunk egy szórakoztató komplexum üzemeltetéséig. További terveink, ötleteink természetesen mindig vannak, a Fogaskert pincéjében tervezünk kialakítani a Rézraktár népzenei csapat számára.