Egy éves a Fogasház - születésnapi interjú - Romkocsmák Budapesten

2011. május végén ünnepelte a Fogasház az első születésnapját, az elmúlt év(ek)ről, programokról, a közösségi hely szerepéről, Budapest alternatív kulturális és éjszakai életéről, a további tervekről beszélgettünk Ongjerth Dániellel, a VII. kerületi Akácfa utcában található Fogasház egyik alapítójával.

romkocsmak.hu: Május végén ünnepelte a Fogasház az első születésnapját, holott 2009 nyarán egyszer már megnyitottatok, hányadik születésnapja is ez a Fogasháznakő -:)

Ongjerth Dániel: 2009-ben még nem mi üzemeltettük a helyet, mi csak a programokat szerveztük, 2009. júliusban nyitottunk meg először, először két hétig próbaként voltunk nyitva, majd augusztus elején nyitottunk meg hivatalosan is. Onnantól október közepéig mőködött a Fogasház, - az üzemeltető azt mondta, hogy nem éri meg neki mőködtetni a Fogasházat, Télen azért tartottunk még egy-két bulit, majd hosszas tárgyalási folyamat végén 2010. május 28-an nyitottunk újra, akkor már mi (Lengyel Polettel, Horváth Spuki Balázzsal és Nádas Patrikkal) üzemeltettük a helyet, gyakorlatilag harmadszor nyitottunk! Tavaly óta a saját üzemeltetésben, saját ötletekkel mőködik a Fogasház, ennek az egy éves fennállását ünnepeltük ezzel a hétvégével.

Milyen helyiségekkel, funkciókkal bővült az elmúlt egy év alatt a Fogasháző

O.D: Megnyitott a Lomography bolt (egykori szovjet gyártású kompakt automata fényképezőgép) és a Demo galéria, amely elsősorban kelet-közép- európai, balkáni mővészettel foglalkozik, ezekben a régiókban történő kulturális és urbanisztikai témákra reflektáló kiállítások láthatók, a fotótól a hanginstallációig nagyon sokféle médiumot felvonultató kiállítás látható nálunk. A Demo galériában kurátorok válogatják össze az egy-egy téma köré csoportosíthat kiállításokat, amelyhez rengeteg háttérmunkát (adatgyőjtés, könyvtározás stb.) végeznek. A Demo galéria professzionális kiállítótérrel rendelkezik és szakmailag is elismert lett; rendszeresen együttmőködünk a Képzőmővészeti Egyetemmel, az Impex kortárs mővészeti szolgáltatóval és a Videospace galériával.

Szintén az utóbbi évben nyitott meg a biciklibolt és szerviz, ill. a biciklikölcsönző, A Fogasház első emeletet kiadtuk ipar-, képző- és színmővészeknek. Nálunk található a Hackerspace irodája, amely informatikusoknak ad teret kreatív ötleteik megvalósításához, ezen kívül lakásszínház üzemel Kárpáti Péter vezetésével, a harmadik darabukat mutatják be nálunk. Rajtuk kívül további alternatív színtársulat is dolgozik, pl. az Ágens társulat, Hídverők társulat. Most kezdjük el kialakítani a második emeletet, ahol fotóstúdió, programszervező iroda, festő mőterem fog mőködni.

A Fogasház szándéka, hogy több legyen egy romkocsmánál, kulturális befogadótérként mőködjön. Mennyire sikerült ezt megvalósítani és hosszú távon mennyire fenntartható ez a mőködési modellő

O.D.:A Fogasház létrehozásakor az volt a szándékunk, hogy olyan közösségi teret hozzunk létre, ami nemcsak arról szól, hogy az emberek eljárnak valahová találkozni és beszélgetni, hanem tényleg közösséget építsünk és mindez mővészeti és társadalmi projekteken keresztül (koncertek, kiállítások, workshopok, kerekasztal-beszélgetések stb.) valósítsuk meg. Ezt a funkciót töltik be a már említett mőhelyek és irodák, amelyek az emeleten kaptak helyet, illetve gazdasági tevékenységgel, de szintén a közösséget megszólítva mőködik a biciklis bolt és a Lomography üzlet is. ők is szerveznek programot, pl. biciklibörzét csinálnak a kerékpárüzlet mőködtetői.

Igyekszünk minél többféle mővészeti ágat bemutatni, zenében beindítottuk a "Jazzfogócska" sorozatot, az elektronikus zene kedvelőinek szól a Bounce party sorozat, a Prizma filmmővészeti folyóirat és a romkocsmak.hu is szervezett nálunk tematikus filmklubokat, az Artemisszió Alapítvány is tartott a Fogasházban vetítéseket.

Tagja vagyunk a Budapest Modellnek is, amelynek a célja, hogy Budapest egy kulturálisan sokszínő, nemzetközileg elismert, a külföldiek számára vonzó, a helyi polgárok számára izgalmas, progresszív, nyitott világváros legyen. Az elmúlt év tapasztalatait összegezve, elmondhatjuk, hogy ha nem a rövid távú profitszerzés a cél, akkor hosszú távon fenntartható ez a közösségi tér modell.

Több hetedik kerületi szórakozóhelynek nem éppen kiegyensúlyozott a viszonya a helyi lakókkal és az önkormányzattal. Milyen a Fogasház viszonya a helyi közösséggelő

O.D.:Eleinte nálunk is volt több probléma a zajjal, szeméttel a megnövekedett éjszakai forgalom miatt, most két emberünk áll kint az utcán, akik csitítják a hangoskodókat, ezen kívül zajszigetelést csináltunk a falakra, próbáljuk minimálisra csökkenteni a zajártalmat és jó viszonyt akarunk kialakítani a helyiekkel.

Hogy látod Budapest éjszakai és alternatív kulturális életének jövőjétő

O.D.:Abban bízom, hogy az önkormányzatban a döntéshozók lassan felfogják, hogy nemcsak problémát jelenthet, hanem értéket is, hogy a fővárosnak pezsgő éjszakai élete és virágzó alternatív kulturális élete van. Erre egyébként egyre több jelet látunk: a VII. kerületi önkormányzat dolgozói jártak nálunk és megismerték a programkínálatunkat.

A West Balkánban történt tragédia mellett természetesen nem lehet elmenni, mindent meg kell tenni, hogy ne történjen meg még egy ilyen eset. A WB-tragédia óta viszont sokkal figyelem irányul ránk, mind az önkormányzat, mind a sajtó képviselőinek részéről, úgy látom, hogy hosszabb távon szélesebb körben is tudatosodik annak a közegnek a jelenléte, amit a Fogasház képvisel.

Milyen tervek, változások, ötletek várhatók a jövőre nézveő

O.D.:Hamarosan újra nyáriasítjuk a helyet, szeretnénk elindítani egy közösségi kertes projektet a teraszon és természetesen az eddigi sokszínő programkínálatot is tovább akarjuk biztosítani.