Garzonkert - Romkocsmák Budapesten
Garzonkert
Garzonkert
VIII., Mikszáth tér 3.
H-V:15-02
 
A Kálvin tér és vonzáskörzetétől valamelyest félreeső Mikszáth tér fontos pontja a kulturális- és gasztroéletnek Budapesten. Korábban a Főzde feszteknek is helyet adó téren van a Zappa, a Lumen, és a valaha volt Mixart helyén működő Garzonkert, hogy csak a legizgalmasabbakat említsük. Ez utóbbit látogattuk újra a minap.
 
A hármas szám alatt álló régi bérház kapuján át vezet a macskaköves út egy belső udvarra, ami maga a Garzonkert. A hely nyitott, így leginkább tavasztól őszig nyújtja a legnagyobb élvezeti értéket ez az intim, fákkal, virágokkal színesített tér.
 
Bár kissé romos, első ránézésre látszik, hogy nem akar beállni a romkocsmák tucatjai közé, inkább csak büszkén viseli magán a múlt nyomait, s ettől sokkal barátságosabb, „pestibb” légkör fogad. A nappal árnyas kertet este hangulatos színes fények világítják meg, ami fantasztikus háttér akár egy baráti beszélgetéshez, akár egy komolyabban elferdülő estéhez. 
 
A Garzonkert két éve nyitott, és az első időszakban sokkal pezsgőbb kulturális- és művészeti életet vonzott. A belső helyiségeket alkotótereknek, galériának alakították ki, a kerthelyiségben gyakran voltak kisebb koncertek és filmvetítés. Mára ez a kezdeti lendület egy kicsit alábbhagyott és egyfajta nyugodt sziget vált belőle, ahova el lehet bújni a rohanó város zaja elől, de azért időnként még akadnak izgalmas kiállítások, kis koncertek és jam session-ök is.
 
Enyhe nyári estéken nagy élet van a falak között, ahogy ezt nem egyszer tapasztaltuk. Ráadásul a hozzá tartozó lakóházban még mindig működik a hostel is, ami elsősorban külföldi művészeknek, íróknak biztosít szállást. 
 
A bár kínálata megfelelően széles, akadnak kézműves sörök, bár ez nem specialitásuk, de nagyon finom hazai kistermelő borokkal és jóféle pálinkákkal dolgoznak, kávéjukat pedig, ha igaz a hír, akkor a szomszédos Lumen pörkölőjéből hozzák, ami garancia egy jó presszóra. Nyáron különleges gyümölcskoktélokat készítenek hűsítőnek, és remélhetőleg télen valami finom forralt borral is megörvendeztetnek majd.
 
De nem lenne teljes az élmény, ha csak az italkínálatot néznénk, a pulttal szemben egy nyitott konyha is működik. A hazai burgerforradalom őket is megérintette, így többféle házi készítésű hamburgert kínálnak, amik kinézetre, illatra és ízre tökéletesen megállják a helyüket a burgerversenyben, emellett a van néhány grill specialitásuk is, amit szintén ajánlott kóstolni. 
 
Mindenképpen érdemes benézni hozzájuk, a Garzonkertet egyszerűen nem lehet nem szeretni. Olyan, mintha mindig is barátok lettünk volna.Programajánló