Budapest Beyond Sightseeing - Romkocsmák Budapesten
Budapest Beyond Sightseeing

Interjú Baglyas Gyurival, a 8. kerületbe túrákat szervező Budapest Beyond Sightseeing kitalálójával, túravezetőjével

Honnan jött a szokatlan ötlet, hogy nem éppen a turistalátványosságokról ismert 8. kerületbe szervezettek túrákatő

Aki a turizmusból akar élni, annak valami újat kell mutatnia. Ilyenkor általában egyértelmő, hogy nem a 8. kerületre esik a választás. Mi úgy gondoltuk, hogy valami újat és egyedit mutassunk, csak azért is ide szervezünk túrákat.

Ki a célcsoportő

A túráink célcsoportja elsősorban az az érdeklődő közönség, aki életkortól és származástól függetlenül nyitott arra, hogy a város mellé ne csak egy pipát tegyen, hanem városi élményt is szerezzen budapesti utazása során.

Melyik a legnépszerőbb túraútvonalő

Szocio-kulturális séta és a 8.kerület málló pompája. Előbbi a külföldiek körében népszerő, utóbbi inkább a magyarok körében.

Milyen a magyarok és külföldiek arányaő

Nagy öröm, hogy magyarokat is egyaránt látni a sétákon és talán fele-fele arányban dolgozunk külföldiekkel és magyarokkal, gyakran magyarok hoznak külföldieket vagy magyarokkal és külföldiekkel is egyaránt megyünk. Az a tapasztalat, hogy ha magyarok és külföldiek is vannak a sétákon, az sokkal izgalmasabb szokott lenni, hiszen így több vezetője is lesz a túrának és mindenki elkezdi a saját tudását, tapasztalatait megosztani a többiekkel

A Szocio-kulturális séta túrának része, hogy egy muzsikus cigány családot kerestek föl, hogyan jött ez a merész ötlető

A legfontosabb, hogy hogy minden részt vevő személyes élményt és inspirációt nyerjen a városban található értékekből, azért megyünk be egy idegen otthonba, hogy személyesen kapcsolatba kerüljünk helyi emberekkel. Egy jó túrán elengedhetetlen, hogy ezt az élményt mindenki magának meg tudja szerezni. Ha enélkül látogatsz meg egy várost, akkor a legfontosabb dolog kimarad. Valóban merész ötlet bemenni egy vadidegen helyre, de még lehet ezt korrekt módon szervezni, és azt tapasztaljuk, hogy a célközönségünk is alapvetően olyan emberekből áll, akik nyitottak erre. Olyan emberek fogadnak bennünket, akik büszkék a kultúrájukra, arra amit elértek, büszkék arra, hogy ők muzsikusok, hogy ők itt laknak és ezt szívesen meg is osztják másokkal.

Terveztek-e új túrákat, akarjátok-e bővíteni a repertoártő

Most még a 8. kerületben szeretnénk maradni; úgy látom, az egyetlen helyspecifikus turisztikai szolgáltató vagyunk, akik kifejezetten egy kerülettel foglalkoznak, és azt nem mondnám, hogy a 8. kerület jelenleg ott tart, hogy felálljunk és a 7. kerületben vagy az 5. kerületben kezdjünk el dolgozni. Nekem fontosabb, hogy ha csak egy ember is eljön, ő elégedett legyen, minthogy 100 főkkel jópofizzak a városban. Akkor bővítünk, ha úgy látjuk, hogy ugyanazt a minőséget tudjuk garantálni.