UniqueBudapest - Romkocsmák Budapesten
UniqueBudapest
Interjú a budapesti alternatív túraútvonalat szervező UniqueBudapest munkatársával, Szabó Erikával Az utóbbi időben egyre több, alternatív túraútvonalat kínáló szolgáltatással lehet találkozni, nálatok hogyan született meg az ötlető

Eredetileg PR tevékenységgel foglalkozó cég vagyunk, a tulajdonos ötlete volt, hogy olyan túrákat szervezzünk, ami Budapest sajátos, más arcát mutatja be. Külföldön már régóta mőködnek hasonló vállalkozások, Dublinban például kocsmatúrán lehet részt venni, Chicagoban pedig felhőkarcoló-túrán. Szerencsére Budapesten a kötelező, unalomig ismételt turistaattrakciókon túl van bőven látnivaló, azoknak is tudunk újat mutatni, akik már többször jártak Magyarországon és szeretnék alaposabban megismerni a fővárost.

Mi alapján választottátok ki az útvonalakatő

A túraútvonalak kiválasztása előtt rengeteg emberrel beszélgettünk, mővészettörténészekkel, szociológusokkal, építészekkel. A fő szempont az volt, hogy 3-3,5 óra alatt, javarészt gyalog lehessen az adott útvonalat végigjárni és egy-egy témához, építészeti stílushoz vagy városrészhez kapcsolódjon.

Kiből lesz alternatív túraútvonal-vezetőő

Semmiképpen sem lehet 20 éve a pályán lévő, motiválatlan és befásult idegenvezető, aki csak az obligát Hősök tere-Parlament-Vár útvonalat tudja ismertetni, fontos, hogy kezdeményező és nyitott legyen a város rejtette kincsei iránt.

Melyik túraútvonal a legnépszerőbbő

A "Retro korszak", elsősorban a külföldiek körében és az "Eklektika, szecesszió és a villák, paloták" útvonal. Érdekes, hogy az utóbbi kettőt elsősorban a magyarok értekelik a legjobban.

Terveztek-e új útvonalakatő

Sok új ötletünk van, a túravezetőktől is érkeznek hasznos tippek. Nemrég indítottuk a Budapest Code nevő túraútvonalunkat, amely a UniqueBudapest interaktív programja, elsősorban nagyobb társaságoknak, munkahelyi közösségeknek szól, a játékosok egy információ mozaikokból álló rejtvénysort – ún. útvonaltervet – és egy térképet kapnak, a csapatoknak rejtvényeket kell megfejteniük. Útközben a túravezetők érdekes történetek mesélnek, illetve az egyes helyszínen ők mondják el a megoldandó feladatokat és felügyelik a játék szabályosságát. Továbbá a Vár rejtett kincseit bemutató túrát is tervezünk.

Milyen a hazai és a külföldi látogatók arányaő

A UniqueBudapest szolgáltatásai alapvetően a turistákat célozza meg, de folyamatosan emelkedik a magyar résztvevők aránya, illetve egyre többen ajándékozzák meg egymást egy-egy túrával.

Jellemzően kik jönnek el a túrákraő Meghatározó-e a nemzetiség, a korő

A világ minden tájáról jönnek a résztvevők, sokan az USA-ból és Kanadából. Az átlag korosztály a 20-40 évesek, de jönnek idősebbek is. A Retro túrát alapvetően a fiataloknak szántuk, egyik alkalommal nyugdíjas csoport vett részt, ők több újdonságot tudtak mondani az idegenvezetőnknek is...

A Retro túráról készült beszámolónk a Blogban olvasható