Fellini - Romkocsmák Budapesten
Fellini
III. ker., Kossuth Lajos Üdülőpart 5.
A Római part sokaknak a "Pityunak elkészült a hekk, két adag sült krumpli" felkiáltásoktól hangos, sörös-lángosos-hekkes vonalat jelenti, de mi most egy csónakháznyit arrébb megyünk és egy szépen festett cirkuszkocsi mellett táborozunk le.


Biciklivel jöttünk a Fellini Római Kultúrbisztróba és nagy megelégedéssel tapasztaljuk, hogy szükség esetén meg is javítanák a bringákat az ott tartózkodásunk ideje alatt. A kétszáz méterrel arrébb elterülő vurstlihoz képest üdítő a csend.

Magunkhoz vesszük a sört/kávét/limonádét, lerogyunk a parti csíkos napozóágyak egyikére és mozizunk. Nézzük a Dunát. A hajókat. A parton rohangáló kutyákat. Gyerekeket. Hallgatjuk a finom, mélázáshoz tökéletes aláfestő zenét.

Nem vagyunk egyedül - sokadmagunkkal ülünk, bambulunk, bámulunk. Felvesszük a lassú, kényelmes tempót, két óra hosszáig nyaralunk. A hely az emberi léptékő és a természettel szoros összhangban él - ha magas a vízállás, kevesebben férnek el a parton, ha alacsonyabb, többen. Lehet még jönni 34-es busszal, a Nánási útig, meg hajóval a Rozgonyi Piroska utcáig (csak vigyázni kell a jegyárus nénivel, mert hajlamos túlárazni a szolgáltatást). Mert hogy jönni kell, ahhoz nem fér kétség. Nem csak akkor, ha jazz-est van, nem csak, ha különleges alkalom. Ide lehet jönni csak úgy. Leülni, nézni a Dunát. Meg a hajókat.Programajánló