Rendezd újra! - Romkocsmák Budapesten

Újragondolt retro bútorok, tornatermi zsámolyból átalakított kisasztal, régiség és design vásár az Anker'tben - a romkocsmák inspirálta tavaszi lakberendezős körképünk következik.

1. Retró kerámiák és moncsicsi - Antik Placc 

 
A romkocsmák vasárnap délelőtti forgalmának felpörgetését a Szimpla kezdte a Háztáji piaccal, de azóta szorgalmasan felzárkózott több belvárosi hely, kihasználva az antik, vintage, retro (és nem halmoznánk a stílusokat) ismételt térhódítását. 
 
Az Anker't  hatalmas letisztult/pusztult? és világos terei ideális helyszínnek bizonyultak a színes piaci forgatag befogadására, az Antik Placc pedig több lett mint vevők és eladók találkozása - az antik és annak tűnő portékákat árulók, vasárnapi tejeskávé, a hangszórókból kiszűrődő zene, ötvözve a bokánk körül rohangáló kutyák csaholásával és a kellemesen másnapos ismerősökkel együtt igazi közösségi élményben lehet részünk.
 
2. Bútort keresel? Töltsd le!
 
 
Rendhagyó kezdeményezés  született a  MOME bútortervezői, a Bútorszövetség és a Hungexpo együttműködéséből - a download design oldaláról olyan bútorterveket tölthetsz le, amiket aztán az asztalosod könnyedén meg tud csinálni - mindezt megfizethető áron.
Az együttműködés a tervek szerint több évig tart majd, mindig más témát feldolgozva - nyitásként  az "Első otthonom" témakörét járták körbe a tervezők.
 
Ez az első, hazai szervezésű open design projekt, ami a honlap tanúsága szerint "a tudásmegosztás új formája. Az ökológiai, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság jegyében a designer eddigi exkluzív tudása az Internet segítségével közkinccsé válik. Az open designprojektekben a fogyasztás helyett az együttműködésre és a megosztásra helyeződik a hangsúly"
 
Reméljük, több is követi majd!
 
3. Stencilt a falra!
 
A régi, mintás festőhengerek és a belvárosi lépcsőházak cementlapjai régi kedvenceink - és kis segítséggel mi magunk is megcsinálhatjuk!
Az OtthonKommandó blog szerzője, Krivarics Ditta férjével együtt régi álmát váltotta valóra azzal, hogy webshopjában saját tervezésű és gyártású stencileket árul.
 
A sablonok mintáinak összeállítását hosszú kutakodás és gyűjtőmunka előzi meg - nem véletlen, hogy a cementlap mintájú sablonok egy-egy épületről kapták a nevüket, ahol az eredeti mintázat fellelhető volt . a mi kedvencünk a Mikszáth tér 8.
 
4. Tornazsámolyból kisasztalt
 
 
Az artkraft oldalára először az ipari lámpák miatt keveredtünk, de aztán felfedeztük, hogy egészen elképesztő gyűjteményük van egy csomó tárgyból, amit nekünk magunktól eszünkbe nem jutott volna lakásdekorációként használni, viszont igen jól mutat. Ilyenek az iskolás időkből ismerős tornatermi zsámolyok, de boxzsáktól a világító ÁPÉSZ táblán át sok minden mást is hazavihetünk. A kedvenceink azért változatlanul a lámpák maradtak, de aki  “Zala megyei Patyolat Vállalat” feliratú piros műbőr táskában szeretné a hóna alá csapni az iPadját, most azt is megteheti.
 
5. Újragondolt retro bútorok - Remodel
 
 
Romkocsmatúráink során megszámlálhatatlan régi bútorral találkoztunk már, lomtalanításból kimentve, eredeti állapotában hagyva, kicsit felújítva vagy teljesen átalakítva - de a Remodel munkái mindenen túltesznek. Kis Mónika nonprofit vállalkozása ráadásul hátrányos helyzetű fiataloknak tanítja meg a mesterfogásokat - így lesz a régi és antik bútorokból Varsányi Anna designer tervei alapján remek minőségű, alaposan újragondolt (és újragombolt) darabok.