Ricsi goes to Dob utca - Romkocsmák Budapesten
Az étteremajánlók egyik legközhelyesebb mondata a felszolgáló/tulajdonos régi ismerősként üdvözöl minket frázis - nos, eljött ez az idő, mikor ezt mi is ellőjük És talán még súlyosabbakat is - vállaltan elfogult és szubjektív ajánlónk következik Ricsiről, a Ricsi's - World's Jewish Street Food arcáról.
 
Miért is nem nyitott eddig senki zsidó street food büfét a Kazinczy utca vonzáskörzetében, pedig annyira adja magát az ötlet  - töprengünk ezen első ott jártunkkor, épp bárány tabbouleh-énkra várva. Akkor még nem tudtuk, hogy Ricsi büféje több szempontból is egyedülálló.
 
 
Bár jó szendvics máshol is akad, és a knish műfaja sem szippantott be minket elsőre, a fent említett tabbouleh teljesen új (Dob utcai) univerzumokat nyitott meg. Az első falatok felett érzett örömünket Ricsi is észrevette, aki bódéjából figyelte - szórakoztatta az ételre váró jónépet. Szakácsot én még ilyen boldognak nem láttam, hogy ízlik a főztje, ez volt az a pillanat, ami megalapozta máig tartó szimpátiánkat Ricsi büféje után. Pedig ekkor még nem kóstoltuk meg a barátfülét, ami egyrészt a prézlije miatt fantasztikus, másrészt a többi műhelytitkot tessék magától Ricsitől megtudni, aki mostanában a hét második felében vár minden kedves érdeklődőt a bódénál.
 
 
Akár mi elegyedünk rövid trécselésbe vele, akár figyeljük, mit szól ahhoz az éjszakai Budapest népe, ha askenázi zsidó street food kerül az útjába - mind a kettő maradandó élmény. Legutóbbi látogatásunkról két jólöltözött úriember keveredett ide - egy közeli céges fogadásról léptek le és kerestek valami ehetőt a környéken és egy tál derelyéből merítettek új erőt.
 
 
Szóval, itt  megvan az a fajta otthonosság és melegség, amitől még akkor is a Rácskert felé vesszük az irányt, ha nem is vagyunk annyira éhesek. Ha még nem indult be a buli azért, ha már beindult és túl sokan vannak, azért. Mert kevés helyen lehet annyi jó sztorit hallani várakozás közben, és kevés helyen ismernek fel minket másodjára, harmadjára, még akkor is, ha csak hetek múlva keveredünk arrafelé.
 
Ricsi's - World's Jewish Street Food
1072 Budapest, Dob u. 40 (a Rácskert udvarán)