A hét, meg a nyolc - Auróra - Romkocsmák Budapesten

Amikor a romkocsmak.hu oldal indult, számos olyan helyet mutattunk be, ami  az egyedi hangulat és a vendéglátás mellett sokoldalú kulturális programokat is kínált, ilyen volt többek között a Sirály, a Tűzraktér vagy kezdetekkor Fogasház. A Sirályt azóta bezárták, a Tűzraktér helyén az Iskola működik, a Fogasház programkínálata és arculata, szellemisége merőben megváltozott. 

A Kazinczy utcában hétvégente 4000-6000 ember fordul meg - de hová menjen az, aki kevesebb emberre, de több közösségi és kulturális programra vágyik? Az Auróra bemutatása jó apropóként szolgál arra, hogy felvázoljuk a hetedik kerületben a nyolcadikba irányuló folyamatokat.

A Marom Egyesület többekkel együtt 2013 tavaszáig működtette a Sirályt a Király utcában, ami több volt, mint egy kocsma - a csapat aktivitásának köszönhetjük többek között a Negyed6Negyed7 fesztivált és a Bánki-tó fesztivált. A közvélekedés szerint a (politikai) aktivitás volt a hely veszte is - bár a Király utca 50. azóta is üresen áll, a Marom immár új fejezetet és helyet nyitott a nyolcadik kerületben, az Aurora utcában.

A koncepció ugyanaz, mint a Sirálynál: széles spektrumú kulturális programok szervezése,  a civil szervezeteket bevonzása és a közvetlen társadalmi környezetet bevonása, megszólítása. Az Auróra ugyanakkor nem az elköltöztetett Sirály - az új hely ugyanolyan aktív és egyedi résztvevője az új városrész közösségének, mint elődje a hetedik kerületnek. A korábbi tapasztalatok alapján az Aurorának a szervezők magántulajdonban lévő helyet kerestek, hogy ne legyen akadály az önkormányzati bérbe(nem)adás.

A nyolcadik kerületben zajló folyamatok ráadásul rendkívül izgalmasak azoknak a kezdeményezéseknek, melyek létezésüket a helyi közösségbe ágyazva képzelik el - itt több, a helyiekkel, a kerülettel közös tennivaló, mint a VII. kerületben, cserébe aktívabban részt lehet venni a közösség alakításában. A közvélekedéssel ellentétben a VIII. kerület egyre kevésbé gettósodó, de a VII. kerülethez képest olcsóbbak az ingatlanok, ezért fiatalok, művészek is ideköltöztek, akik fogékonyak az underground kultúrára, azaz itt is elindult az ún. dzsentrifikációs folyamat. (A folyamattal kapcsolatban lásd az index.hu és a hvg.hu cikkeit itt és itt).


Bár az Auróra nincs nagyon a központban, nem fenyegeti az a veszély, hogy az emberek ne üljenek be csak egy sörre egy beszélgetés erejéig. A kulturálisan és társadalmi rétegződésében színes kerületben most hasonlóan izgalmas folyamatok játszódnak le, mint tíz évvel ezelőtt a hetedikben, az első romkocsmák indulásakor.


Az Aurora logójának hármas tagozódása a kulturális befogadótér hármas funkcióját is megjeleníti - fölül civil szervezetek irodái kaptak helyet, mint a Roma Sajtóközpont, a Szivárvány Misszió Alapítvány – Budapest Pride, az Alternatíva Alapítvány és a Mű-hely Egyesület. A földszinten közösségi teret, kávézót találunk, a pince pedig a koncerteknek, buliknak, színházi előadásoknak ad teret. Az Aurórában a munka 80%-át önkéntesek adják, továbbá magánadományokból tartják fel magukat - a hosszú távú cél a teljes önfenntartás biztosítása.

A programkínálat, a bevezetésben említett hőskort idézi- buli, koncert, színház, kiállítás, beszélgetés, workshop, filmklub van terítéken - jut belőle minden napra.  Plusz külsősök is szerveznek programokat, ilyen például a nőknek szóló kungfu muszlim oktatóktól vagy a Kettős mérce blog estjei.Az Auróra kialakításában és programjában rímel a másik nagy VIII. kerületi civil és kulturális központra, a MÜSZI-re, - vele, és az  az Aurorával , továbbá a nyolcadik kerület olyan ikonikus helyeivel, mint a Csiga, a Gólya, a Lumen, megvalósult az a kritikus tömeg, amire már érdemes fesztivált szervezni, vagy közös funzine-t is kiadni.