Civil Maffiózók - Romkocsmák Budapesten

Bicikliznek, együtt vannak, jól érzik magukat - nem mellesleg adományokat visznek. Ennyire egyszerő lenne az elmúlt év egyik legsikeresebb civil kezdeményezésének titkaő Úgy tőnik igen: a Budapest Bike Maffia alapítójával, Havasi Zoltánnal a Szimpla kertben beszélgettünk.

romkocsmak.hu: Honnan jött az ötlet és a névő

Havasi Zoltán: Mint a legtöbb jó ötlet, ez is egy sör mellett született meg 2011-ben, karácsony előtt pár nappal. A baráti társaságunkra jellemző, hogy nincs még gyerek, így a szentestét mindenki családi körben tölti, és hét órakor már felszabadulunk. Ezért felmerült, hogy közösen bringáznánk egy jót, és segítsünk azokon az embereken, akiknek nem jut étel. Az ötlet felmerülését követően elindítottunk a Facebookon egy felhívást, hogy kinek lenne kedve csatlakozni, amire viszonylag sokan jelentkeztek. Így sikerült 150 db szendvicset legyártani, amit szenteste az utcán élők között osztottunk ki. A névadással nem titkolt szándékunk volt a fiatalok megszólítása, van egy bizonyos ingerküszöb, amit át kell lépni, hogy az emberek odafigyeljenek.

romkocsmak.hu: Van-e a BBM-hez hasonló külföldi példaő

H.Z.: A jótékonykodásnak nyugaton nagy hagyománya van, de nem ismerünk a BBM-hez hasonló példát. A BBM létrehozásával és mőködtetésével többek között a civil szervezetek fontosságára és a civil kezdeményezésekben való részvételre is fel kívánjuk hívni a figyelmet.

romkocsmak.hu: Hogyan kerültetek kapcsolatba a Szimpla kerttelő

H.Z.: Idén februárban keresett meg minket a Szimpla kert vezetése ismerősökön keresztül, nagyon tetszett nekik az ötlet. A Szimpla egy inkubátorházat akar létrehozni, ami a kerékpár köré szervezi a tevékenységét (lásd a Hétkerék Szimpla Bringapincéről szóló cikkünket), ezért a BBM jól illeszkedik ehhez az elképzeléshez.

A Szimpla kertben van raktárhelyiségünk, illetve a Vasárnapi Háztáji piacon minden vasárnap részt veszünk. A Szimpla őstermelői piacán a vásárlóktól adományokat győjtünk, az adományozók kapnak tőlünk egy vászontáskát, amit a piacon beszerezhető árukkal tölthetnek meg, majd ráírják a jókívánságukat, mindezt lefotózzuk és közzétesszük a Facebookon. Ezt követően azt is megörökítjük, amikor porciózzuk az adagokat és eljuttatjuk az élelmiszereket a családoknak.

Szintén vasárnaponként van a Szimpla üst c. rendezvény, amely egyfajta közösségi főzés, ismert gasztrobloggerek főznek, az elkészült ételeket a piacra látogatók megvásárolhatják, a befolyt összegből bevásárolunk a háztáji piacon kapható élelmiszerekből és biciklivel szétosztjuk a rászorulók között.

romkocsmak.hu: Hogyan választjátok ki a családokatő

H. Z.: A Hetedhét Gyermekjóléti Központtól kapjuk a címeket, a Központ előzetesen megbeszéli a családokkal, hogy keresni fogjuk őket, azt követően mi felvesszük velük a kapcsolatot, hogy érkezünk az ajándékokkal. A családok nagyon különböző módon reagálnak, természetesen mindenki örül a segítségnek, sokakban viszont erős a szégyenérzet, amiért rászorulnak a támogatásra.

romkocsmak.hu: Kik a tagok és hogyan lehet a BBM-hez csatlakozniő

E-mailen lehet felvenni velünk a kapcsolatot, elbeszélgetünk egy kávé vagy egy sör mellett, és ha a szimpátia kölcsönös, lehet csatlakozni hozzánk. Az alapelvünk, hogy bárki jöhet, sőt, az lenne a legjobb, ha minket kikerülve, önállóan kezdenék el az emberek ezt a fajta önkéntes tevékenységek végezni. A tagjaink összetétele változatos; van, aki multinál dolgozik, van közöttünk pszichológus, grafikus is.

romkocsmak.hu: Mik a további terveitekő

H. Z.: Itt a tél, az utcán élőknek viszünk konzerveket, takarókat, ruhákat. Decemberben lesz egy karácsonyi ebédünk, ahol a már meglátogatott családokat hívjuk meg, gyerekprogramokat szervezünk és természetesen közös karácsonyi ebéddel készülünk. December 22-én lesz a Szimpla Fullkolor Designpiac : az árusok által kifizetett helypénzből befolyt összegből fogunk élelmiszereket vásárolni, amit szétosztunk a rászorulók között. Idén szenteste lesz egy éves a BBM, az első születésnapunkat a Szputnyik Társulattal együttmőködve ünnepeljük, természetes biciklis ételosztás keretében, igazi multikulti, mővészeti segítségnyújtós estét tervezünk.

Az utóbbi időben nagy médiafigyelem irányult felénk, sokan kíváncsiak ránk, népszerő lett a kezdeményezésünk. A BBM azonban soha nem akar nagy, országos civil szervezet lenni, fontosnak tartjuk, hogy alulról szerveződő kezdeményezés maradjon, azért csináljuk az egészet, mert civilek vagyunk, jó dolog együtt lenni és segíteni másokon.