Romkocsmatúra a Szimpla kertben - Romkocsmák Budapesten

A Szimpla kert jóval több "szimpla" romkocsmánál, szórakozóhelynél. Ezt bizonyítja legújabb szolgáltatása, a Szimpla kerten belüli "idegenvezetés", amely bemutatja a ház történetét, az egyes helyiségeket és azok funkcióit.

Kalauzunk, Vendely Barna, a Szimpla Információs Bár munkatársa az idegenvezetéssel kapcsolatba elmondta, hogy a Szimplával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket egy túra keretében mutatják be az érdeklődőknek.

Azok a turisták és járókelők, akik nem voltak még eddig semelyik budapesti romkocsmában, leggyakrabban arról érdeklődnek, hogy egyáltalán mi a romkocsma, és miben tér el az átlagos szórakozóhelyektől, illetve sokan kíváncsiak a Szimpla kertnek helyt adó épület történetéről. Mindezekre választ kaphatunk, ha részt veszünk - a külföldieknek és belföldieknek egyaránt szóló - speciális idegenvezetésen a Kazinczy utcai romkocsmában.

Az idegenvezetés minden hétköznap 16.30-kor kezdődik, jelentkezni a túra Facebook oldalán vagy a Szimpla Információs Bárban lehet, a séta kb. 45 percet vesz igénybe, a magyaron kívül angolul és németül is kérhető az ingyenes túra.

Idegenvezetőnkkel a Szimpla kert bejáratánál, a kapualjban találkozunk, ahol rövid áttekintést kapunk az épület történetéről: az eredetileg kályhagyárként mőködő épület története a kora 19. századra nyúlik vissza, a Kazinczy utca egyik legkorábban épített házát köszönthetjük benne. Az épület sokszor cserélt gazdát és funkciót is, a kiegyezés ideje alatt ráépítettek egy emeletet, 1911-ben pedig beépítették az udvart.

A vészkorszakban elvették a tulajdonosától az épületet, majd az 50-es években államosították, a szocializmus ideje alatt pedig iskolai szekrényeket gyártottak benne. A 90-es évek végén lebontás fenyegette a házat, az épület korára és történelmi múltjára való tekintettel mőemlékvédelmet kapott, 2004-től pedig eljött a Szimplák ideje, amikor is a Szimpla kert a Kazinczy utca 14-be költözött.

Szimpla Bringás Bolhapiac. Fotó: Brenner Andrea, romkocsmak.hu


Ezt követően Barna röviden definiálja a romkocsma fogalmát, szerinte a romkocsma első látásra hasznavehetetlen dolgokkal konformosított közösségi tér. A következő állomásunk az udvar: a dohánytörvény módosulása miatt csak itt lehet egyedül dohányozni, ezért a téli időszakra - az eddig gyakorlattól eltérően - csak részlegesen fedik le. A kert hátsó részében korábban kertmozi üzemelt, most havi rendszerességgel játszanak 35 mm-es tekercsről egész estés filmeket, illetve filmklubokat tartanak, Super 8 Vetítő klub néven.

Koncert a Szimpla kertben. Fotó: Todoroff Lázár

A fenti részen kiállítások láthatók: fotókból, festményekből nyílik időről-időre tárlat. Heti rendszerességgel kap itt helyet a Józan Babák Klubja selyemfestő mőhely. Mi külön díjaztuk, hogy itt üzemel (hol máshol, mint egy romkocsmábanő) a VII. kerület ifjúsági információs és tanácsadó irodája, a Cseresznye.

Szimpla kert. Fotó: Todoroff Lázár

Szintén a fenti részen kapott helyet a Stúdió is, ami egyrészt magas színvonalú hangrögzítést tesz lehetővé zenekaroknak, másrészt önálló tehetséggondozó programmal rendelkezik: amatőr énekesek és csapatok jelentkezését várják, a legjobbaknak ítéltek pedig stúdióhasználati és fellépési lehetőséget kapnak.

Idegenvezetőnk ezt követően a június 10. óta nagy sikerrel mőködő Szimpla Háztáji Piacról számol be, a piac minden vasárnap 9-től 14-ig tart, háztáji, kistermelői, őstermelői és biopiac, amely családias környezettel, gyerekprogramokkal, élőzenével és alkalmanként a Szimpla csapatából verbuválódott zenekarral várja a városlakókat.

Szimpla Háztáji Piac. Fotó: Todoroff Lázár

A túránk végén a Szimpla legújabb szolgáltatásáról, a magyar nyelv minimális szintő elsajátítását segítő ingyenes - külföldieknek szóló - nyelvleckéről kaptunk információkat. A nyelvlecke ötletgazdája "civilben" angoltanár, akinek a Budapesten tanuló vagy dolgozó ismerősei nehezen boldogultak a magyar nyelvvel, ezért kitalálta, hogy rövid nyelvleckéket ad külföldieknek, az általuk gyakran látogatott romkocsmában. A 45 perces magyar nyelvlecke után, ha Arany Jánost nem is fognak eredetiben olvasni a kurzuson részt vevők, a viceházmester jelentésével azért tisztában lesznek...