Külföldi romkocsma kitekintő: Metelkova - Szlovénia - Romkocsmák Budapesten

Első alkalommal, ljubljanai tartózkodásomkor a véletlen mőve volt, hogy az első hely, amibe belefutottam, a város eme híres-hírhedt negyede volt (az ok prózai: vendéglátóink a szomszédságban mőködő és méltán népszerő Hostel Celiában szereztek szállást.)

Péntek este fél tízkor leszállni a vonatról, majd negyed óra múlva a Metelkovában landolni az egyik legjobb dolog, ami a turistával történhet - feltéve, ha az illető idehaza is gyakran látogatta a néhai Kultiplexet, Tőzraktárat/Tőzrakteret, vagy a maiak közül az R33-at és a Fogasházat.

A Metelkova egy nemzetközi szinten is ismert alternatív kulturális centrum Ljubjana belvárosában, a Metelkovát nemzetközi viszonylatban a koppenhágai Christianához hasonlítják, de kézenfekvő párhuzamként kínálkozik a berlini Tachelles is.


Itt egykori katonai barakkok alakultak át foglalt házként, 12. 500 nm-en teret adva kluboknak, kocsmáknak, galériáknak - egyfajta "város a városban", mővészek alkotótermeivel, kulturális és közösségi programokkal.

Bár a programajánlók szerint a klubok széles zenei kínálattal szolgálnak: a hardcore-tól a jazzen át az elektronikus zenéig.
Az "Alkatraz Gallery" rendelkezik a leginkább változatos és egyedi kortárs mővészeti anyaggal az egykori Jugoszlávia területén. Az alapélmény itt az olcsó sör, cigi, graffitik, kosz és hangos zene; de nem utolsósorban különböző, de toleráns emberek.


A Metelkova az egyetlen hely Szlovéniában, ahol a helyi közösség által szervezett és üzemeltetett klub mőködik fogyatékkal élők, melegek és leszbikusok számára. Számos kampányt és fesztivált szerveztek, amelynek keretében a rasszizmusra és az LMBT közösségeket ért diszkriminációra hívták fel a figyelmet.
Ahogy itthon is megszokhattuk, a Metelkova az 1993-as foglaltházként való létrejötte óta politikai viták kereszttőzében áll, gyakran érik támadások a konzervatív oldalról.

Személyes kedvencem a Jallah Jallah kocsmával szemközti (valaha füves) területen egy szocreál, őrhajós mászókára hasonlító emelvény, ahol kiválóan lehet ismerkedni, sörözni, világot megváltani, bambulni a péntek esti tömeget, hallgatni az önjelölt zenészeket.


Vitathatatlan közösségi élmény.