Kultúra a város felett - Mővelődési Szint - Romkocsmák Budapesten

A Corvin áruházba már nemcsak a bulizás miatt érdemes járni, hanem a kulturális rendezvények végett is. Az évek óra üresen álló épület harmadik emeltén egy fiatalokból álló csapat mővészeti alkotóközpontot és befogadóteret, valamint civil közösségi teret alakít ki. A Mővelődési Szint (Müszi) ügyvezetőjével, Tillmann Lilivel és Dudás Dóri sajtóreferenssel a hely koncepciójáról, mőködéséről és a további tervekről beszélgettünk.

A Corvin áruház kihasználatlanul álló harmadik szintjét a VJ Centrum csapata fedezte fel 2011. őszén, nekik a Tőzraktér bezárása miatt kellett új bázist keresniük. A mintegy 2800 m2-es tér használatba vétele után a Müszi ötletgazdái, többek között a Tőzraktér miatt keletkezett őr betöltése miatt közösségi alkotótér kialakítását kezdték meg. A hasonlóság itt véget is ér, mivel a Müszi jóval nagyobb területen mőködik és nem lesz nyilvános vendéglátás - tette hozzá Dudás Dóri sajtókapcsolatokért felelős munkatárs.

A szervezők tavaly év végén pályázatot írtak ki az alkotóterek hasznosítására, birtokbavételére; ennek sikerességét jelzi, hogy 80 alkotócsoport nyújtotta be a pályázatát. Az alkotók kiválasztásánál az egyik fő szempont az volt, hogy a bérlők között minél több mővészeti ág képviseltesse magát - mondta el Tillmann Lili a Müszi ügyvezetője és egyik ötletgazdája.

A Müszi komplex kulturális és civil közösségi tér, mely egyidejőleg ad helyet közösségi tevékenységeknek, nyilvános mővészeti és társadalmi eseményeknek, valamint zárt ajtók mögött folyó mőhelymunkának. Képzőmővészet, tánc, fotó, színház, design, mővészeti workshopok, kerekasztal-beszélgetések mind beleillenek a Müszi profiljába.

A koncepció lényegese eleme, hogy nem kíván állami, pályázati forrásokat igénybe venni, a hely megálmodói piaci alapokra kívánják helyezni a mővészetfinanszírozást. Ennek tervezett forrása a a közösségi teret használó bérlők által befizetett díj, valamint a szeptemberben kialakítandó co-working irodák bérleti díja. A másik fontos alapelv az önkéntesek bevonása a hely kialakításába és ezzel párhuzamosan az önkéntesség kultúrájának hazai terjesztése. A szervezők igénybe vették az Amerikában már nagy hagyománnyal bíró, Magyarországon most induló ún. közösségi finanszírozási (social crowfunding) csatornákat: a Creative Selector oldalon várják a pénzbeli felajánlásokat.A tér kialakításakor elsődleges szempont volt a környezettudatos és költséghatékony építési mód. Ennek jegyében történt az alkotók bevonása a közösségi tér kialakításába. A recycling szellemében, az egykori Corvin áruház álmennyezetének felhasználásával készültek el az alkotótereket elválasztó falak. További tervek között szerepel egy belső függőkert kialakítása, amelynek megvalósításába a a Kortárs Építészeti Központ közösségi kertészet programját szeretnék bevonni. Budapest építészete iránt érdeklődők április 14-15-én a Budapest 100 program keretében be tudják járni az egész Corvin áruház épületét, a túra érdekessége, hogy a résztvevőket Pongor Soma (Studio Nomad), a MüSzi egyik építésze vezeti körbe.

A jelentős számú alkotócsoport érdeklődésén túl már számos külsős rendezvények adott helyett Budapest legújabb közösségi tere: január végén a Kitchen Budapest rendezvényén mintegy 120 fő vett részt, ahol Evan Roth graffitimővész tartott előadást, április elején a fiatal filmes alkotóknak szóló szakmai fórum, a RollUp kerekasztal-beszélgetése, a Budapest New Tech Meetup, továbbá a HiTech Pub találkozója is itt zajlott.

A következő nagyszabású rendezvény az április 21-i a Design Zóna lesz, a támogatói rendezvényen ruhák, ékszerek, táskák, képző- és iparmővészeti portékák, tervezők, designerek, a Müszibe beköltöző mővészek áruit lehet megvásárolni.

Reméljük, a remek kezdeményezés hamar szárba szökken, a további programokat keressétek a Müszi honlapját és Facebook oldalát!