Szegedi romkocsma kitekintő: Rongy Kocsma - Romkocsmák Budapesten

Ki tudja, mi az oka annak, hogy Budapest csak úgy hemzseg a romkocsmáktól, nem úgy, mint vidéken, pedig rom azért ott is akad. Ezt az áldatlan állapotot kísérelték meg - szegedi vonatkozásban- megváltoztatni a Rongy Kocsma kitalálói és üzemeltetői, akik egy régi, kívülről mőemlékvédelem alatt álló, korábban ruhagyárként funkcionáló raktárát szemelték ki e nemes célnak.

A fotók alapján beugrik néhány pesti hely, mint például a bakelit lemezekről a városligeti Kertem, az oszlopokat borító újságpapírokról a Zichy Jenő utcában található Most. Ami viszont helyi és egyedi, azok a ruhagyár- múltra utaló dekor-elemek, gombolyagok a feslett ajtókereten, a régi ruhákból készült RONGY felirat a bejáratnál, vagy a szerencsét hozó gombfal, ahová mindenki odaragaszthatja a magáét.

A szegedi romkocsma munkatársaitól megtudtuk: már a szilveszteri nyitóbulin kiderült, az embereknek tényleg mennyire "szüksége" van egy ilyen helyre, a szegediek körében futótőzként terjedt a hír, hogy megnyílt a város első romkocsmája - a megelőlegezett dohánytilalom ellenére folyamatos teltház volt hajnalig.

A tervezett programok szintén reményt keltőek, a szervezők azokat szeretnék megnyerni magunknak, akik eddig még nem találták meg a számukra ideális törzshelyet, ami mind a szórakozás, mind a kultúra területén kiszolgálja igényeiket és ráadásul olcsó is.

A pesti, hasonló jellegő helyek mintájára - itt elsősorban a Fogasházra és az egykori Tőzraktérre gondolhatunk - a Rongy Kocsma létrehozói szeretnének olyan alternatív és persze kevésbé alternatív rendezvénynek is helyet biztosítani, amik eddig nem vagy kevés csak megjelenési lehetőséget kaptak, akár megfelelő hely hiányában, akár anyagi vagy egyéb okok miatt.

A rendelkezésre álló 300 négyzetméter és hatalmas udvar sokféleképpen kihasználható. Kiállítások, színházi előadások és élőkoncertek éppúgy szerepelnek a tervek között, ahogy a divatbemutatók, különböző "ökoakciók", kevésbé ismert kezdő szegedi mővészek, kézmővesek, egyedi termékeket gyártó fiatalokat támogató vásárok, sport- vagy gyerekprogramok.

Tavaszig tehát éltessen minket a remény, hogy mőbőr fotelek és kolóniál bútorok mellett a szabadban, pokrócokon ülve is lehet majd "rongyolni" - s titkon reméljük, más vidéki városok is kedvet kapnak majd - aki Szegeden jár, semmiképpen ne hagyja ki a helyet!

A Rongy Kocsma címe: Szeged, Kossuth Lajos sugárút 72.,

További információ a helyről, programokról a Rongy Kocsma Facebook oldalán található.

A fotókat Kis Tibor készítette, köszönjük a Rongy Kocsma munkatársainak, hogy rendelkezésre bocsátotta számunkra.