Romkocsma történelem: 10 éves a Szimpla - születésnapi interjú - Romkocsmák Budapesten

2011-ben lett tíz éves a Szimpla, ebből az alkalomból beszélgettünk Zsendovits Ábellel, a Szimpla egyik alapítójával az elmúlt tíz év történetéről.

romkocsmak.hu: Október közepén nyílt meg Vácott a Szimplavé kávézó, alig egy hónapja pedig Berlinben létesült a második Szimpla „egység”. A terjeszkedés az új koncepciótok?

Zsendovits Ábel: A legelső helyünket, a Kertész utcai Szimpla kávézót a barátaimmal nyitottuk meg tíz évvel ezelőtt, mindig is a csapatmunkában hittünk, az elmúlt tíz év alatt sok minden megváltozott körülöttünk, a tulajdonosi struktúra alakulása jól leképezi a „szimplák” történetét: egyikünk Berlinbe került, valaki Vácon kötött ki, én pedig Budapest és Berlin között ingázom. Igazából spontán módon alakult a Szimpla története, sosem volt határozott koncepciónk, talán ez is adja az összes Szimpla báját.

romkocsmak.hu: Gondoltátok-e volna tíz évvel ezelőtt, hogy ennyi idő alatt egy hat tagból álló, kvázi Szimpla-hálózat alakul ki?

Zs.Á.: Amikor a Kertész utcai Szimpla kávézó nyitását terveztük, eszünkbe sem jutott volna, hogy idáig jutunk el. A kávézó nyitásakor már éreztük, hogy sikerült valami teljesen egyedit és újat létrehoznunk: egy dohos pincében ültünk, ahol még alig volt berendezés, az emberek mégis sorban álltak, mozdulni is alig lehetett. Valószínőleg ráéreztünk arra, hogy őr keletkezett a budapesti éjszakában: a Tilos az Á már rég nem mőködött, bezárt a Ráckert is, nem nagyon voltak olyan helyek, amik ezt a rétegmőfajt kiszolgálták volna, jól látszott, hogy van igény a konzumfogyasztástól eltérő, kultúrát és közösséget teremtő helyekre. Akkor még magunknak csináltuk a helyeket, igazi kísérletezés folyt, hogy mennyire mőködőképes ez a mőfaj. Ne felejtsük el, hogy 2001-et írunk, amikor még nagyon más csatornákon keresztül értesültek az emberek az új helyekről. 2002-ben pedig megnyitottuk az első Szimpla kertet, megteremtve ezzel a romkocsma mőfaját, a többi pedig már történelem…
Talán nem hangzik nagyképőnek, ha azt mondom, hogy a Szimpla kert megnyitásával nem csupán egy újabb helyet nyitottunk a hetedik kerületben, hanem elindítottunk egy trendet is. A nemrég indult Szimpla blogon nyomon követhető a Szimpla tíz éves története.

Szimpla kert - kattints a képre a nagyításhoz!

romkocsmak.hu: Az elmúlt tíz év alatt jelentősen megváltozott a Szimpla célközönsége, kinőtte az underground jellegét: gyakran látni középkorúakból álló japán turistacsoportot, akik bőszen kattogtatják a fényképezőgépüket…

Zs.Á.: A külföldieket mostanra sokkal jobban érdekli a Szimpla kert, mint a magyarokat, addig volt igazán érdekes ide járni a helyieknek, amíg insiderként meg lehetett mutatni a Szimpla kertet a külföldi ismerősöknek, és ne feledjük, hogy felnőtt azóta egy generáció, akinek természetes, hogy Budapesten romkocsmák vannak. Mindig alakítunk a helyen, ha megnézzük a nyitáskor készült fotókat, nagyon sok mindent megváltoztattunk. A Szimplában sosem voltak szigorú szabályok, mindenfajta merevségtől próbáljuk magunkat távol tartani, ezért sosem néz ki ugyanúgy a hely, illetve sokszor egyszerre több arcát is mutatja. A Szimpla kávézó is jó példa erre, egyszerő kis pincehelyiség, egy kuckó, ahol mindenki otthon érezheti magát.

romkocsmak.hu: Voltak kisebb bukkanók a Szimplák történetében, pl. Balatonon csak egy évig mőködött a Szimpla, illetve itt a kertben, bezárt a kertmozi.

Zs.Á.: Tavaly nyáron alakítottuk ki Balatonfőzfőn a Szimpla Balatont, az volt a célunk, hogy a megszokott balatoni szórakozóhelyekhez képest valami gyökeresen mást hozzunk létre. A Balatonon nincsenek hasonló helyek, mint a Szimpla kert vagy a kávézó, ott nem lehet így jönni-menni, mint itt, hiszen nagyobbak a távolságok, máshogy használják a teret. Nem egy olyan tucathelyet akartunk csinálni, ahová bejönnek az emberek egy sörre vagy fröccsre és már mennek is tovább, hanem a jó értelemben vett, igazi Balaton-feelinget próbáltuk megteremteni: ahol szívesen látjuk a kutyákat is, lehet tollasozni, bográcsban főzni stb. Ebben a formában csak úgy mőködhet a hely, ha ott is lehet aludni, mivel ez külső körülmények, elsősorban a tulajdonos és az önkormányzat ellenállása miatt nem tudott megvalósulni, ezért úgy döntöttük, hogy inkább abbahagyjuk a balatoni Szimpla üzemeltetését.Videoklip a Szimpla Balatonról

Itt, a Kazinczy utcában három évig mőködött a kertmozi, közhely, hogy a mozizás ebben a formában meghalt, az olcsó dvd-knek és az internetes letöltésnek köszönhetően, amivel sajnos a mozizás közösségi élménye szőnt meg. A kertmoziban általában ketten-hárman ültek a vetítéseken, a vetítésenkénti tíz fős átlag nézőszámot sem tudtuk hozni, így sajnos be kellett szőntetnünk a kertmozis szolgáltatásunkat. Most csak vizuális elemként használjuk ki kertmozi adta lehetőségeket, esténként a zene alá háttérként régi filmekből láthatók válogatások. Azt gondolom, hogy ennyi bukkanó tíz sőrő évbe bőven belefér.

romkocsmak.hu: Franchise lett-e a romkocsma? A Kazinczy utcában például egymást érik a hasonló helyek.

Zs.Á.: Persze, sokan másolják, amit a Szimpla kertben kialakítottunk, a 2002-es nyitást követő nyáron már legalább négy-öt hasonló hely mőködött a VII. kerületben. Romkocsmát létrehozni viszonylag egyszerő dolog, a belváros tele van régi, üresen álló, lepusztult bérházzal, amit csak be kell rendezni régi bútorokkal. Viszont akkor semmit nem ér a hely, ha nem lakják be az emberek és nem alakul ki olyan programkínálat, ami miatt érdemes visszajárni. A szórakozóhelyek zónásodása - ami az utóbbi években a belső Erzsébetvárosban történt – máshol is megfigyelhető, pl. Berlinben az új Szimpla mellett nyílt egy nagyon hasonló hangulatú hely. Úgy gondolom, hogy ezek a helyek egymást erősítik, érdemes visszagondolni, hogy milyen képet festett tíz évvel ezelőtt a Kazinczy utca és környéke, most pedig egymást érik a romkocsmák, design boltok, youth hostelek, kifőzdék és éttermek.

Többen mondják, hogy már vége a romkocsmák fénykorának, úgy gondolom, hogy sok lehetőség van ebben a mőfajban, nagyon jó ötletnek tartom pl. a Nagydiófa utcában a Grandio Bart, ami romkocsma és youth hostel egyben, illetve azt is el tudnám képzelni, hogy itt, a Szimpla kertben, ha lenne rá lehetőség, ki lehetne alakítani egy helyet, ahol télen korcsolyázni, nyáron pedig fürdeni lehet.