Három éves az Instant! Születésnapi interjú - Romkocsmák Budapesten

2011. szeptember 19-én lett három éves az Instant, ebből az alkalomból Szuhay Gergellyel, az Instant arculatának kialakítójával, grafikusával és Fülöp Adrián programszervezővel az Instant három éves történetéről és a további tervekről beszélgettünk.

romkocsmak.hu: Mit lehet tudni az Instantnak helyet adó épület történetéről és jövőjéről?

Instant: Az Instant a Nagymező és az Ó utca sarkán lévő két ház összenyitásával alakult meg, mindkét épület több mint 100 éves, még a Millennium előtt épültek, sokáig lakóházként funkcionáltak. 2008 tavaszán elköltöztek a lakók, befektetők hotel kialakítását tervezték, azonban a gazdasági válság felülírta a terveket, így lehetőségünk nyílt az épületek kibérlésére – a két épület nem önkormányzati tulajdon, hanem magánkézben van. Természetesen bízunk abban, hogy minél tovább itt maradhatunk. Mióta kibéreltük a két házat, számtalan átalakítást végeztünk, a legutolsót nemrég fejeztük be, az átalakítás keretében újabb térrel gazdagodott az Instant, az emeleten lévő Tilos parkot és a Vaddiszkó elnevezéső teret összekötöttük, így átjárhatóbbak és átláthatóbbak lettek az emeleten lévő terek – szeptember első hetében a Wonder Bumm fesztivállal ezt az átalakítást ünnepeltük meg.

romkocsmak.hu: Hogy definiálnátok az Instantot: romkocsmaként vagy inkább klubként?

Instant: Azt gondoljuk, csak az számít, hogy a vendégek jól érezzék magukat és visszatérjenek hozzánk: aki a romkocsmák világát kedveli, azt a hangulatot, miliőt nálunk is megtalálja, talán kevésbé lepusztult az Instant berendezése, mint a VII. kerületi romkocsmák nagy része. Aki pedig a dj-k és koncertek miatt látogat el hozzánk, annak sem kell csalódnia, hiszen az Instant mind a négy helyszíne különböző zenei stílust fed le: a Vaddiszkó a könnyedebb, táncolhatóbb zenéket kedvelőknek szól, a Tilos Park a kísérletező, nehezebben befogadhatóbb zenékről szól, a Mole Hall valahol a két előző hely között helyezkedik el, az udvaron (a „tisztáson”) pedig alkalmanként dj-k játszanak. Mint a téma egyik szakértőjétől megtudtuk, az Instant egyszerre pub és klub is, ami nagyon ritka jelenség. Kevesen tudják, hogy mi vagyunk a legnagyobb belvárosi szórakozóhely, 1300 főre vagyunk engedélyeztetve.

romkocsmak.hu: Tavaly ősszel, az Instant második születésnapján arculatában jelentősen megújult a hely, mi volt az eredeti koncepció és miért volt szükség a gyökeres designváltásra?

Instant: 2008-ban, az Instant kialakításakor az volt a koncepciónk, hogy egy összmővészeti alkotást hozzunk létre ide a Nagymező utcába, a design kialakításakor kevésbé volt egy határozott rendezőelv. A tavaly őszi átalakításkor a belső designnak, a belsőépítészeti elgondolásoknak lett egy kerete, határozott koncepciója, amelynek a vezérmotívuma az erdő, és az erdei állatok, elsősorban a bagoly, ami mindenkinek ismerős lehet a plakátjainkról, flyereinkről.
Azért is éreztük szükségesnek a gyökeres designváltást, mert az tapasztaltuk, hogy túl sok követőre talált az eredeti koncepciónk…

romkocsmak.hu: Az Instant három éves története alatt változott-e a hely célközönsége?

Instant: Nem változott meg érzékelhetően a célközönségünk, sokan a nyitás óta rendszeresen ide járnak, szerencsére egyre többen fedezik fel maguknak ezt a helyet, így színesedett a közönség. A zenei arculatunk azért világosan megmutatja, hogy az underground irányzatok felé vagyunk nyitottak, leszámítva a Vaddiszkót, ahol könnyedebb zenéket játszunk.
Tegnap akadt a kezünkbe egy diafilm, amin korhatárként a 2-99 év állt, mi még ezt is ki szeretnénk bővíteni, 18 és 120 év között mindenkit szívesen látunk.

romkocsmak.hu: Mik a további tervekő Változtattok-e valamit a programkínálaton, várhatók-e új zenei programok megjelenése?

Instant: Újjáindítjuk a nyári időszak miatt szünetelt „Hurrá Hétfő” koncertsorozatot, ahol viszonylag korai kezdéssel minőségi zenét játszó formációk lépnek fel, pl. Beat Dis, Judie Jay, Realistic Crew, Marge, Zuboly, Kutya Vacsorája stb. Keddenként folytatódik a Random Trip sorozat, amely egy improvizatív zenei kísérletezés, az est vezetője Delov Jávor, aki minden héten különböző énekeseket, vendégzenészeket hív meg közös zenélésre (eddig vendég volt többek között Sena, Judie Jay, Németh Juci, Barabás Lőrinc, Harcsa Veronika), a színpadon szigorúan improvizáció zajlik, széles zenei spektrumot bejárva, a funktól a drum and bassen át a rock and rollig. A zenei programjaink továbbra is ingyenesen látogathatók. Emellett mindig próbálunk újabb előadókat, irányzatokat felvonultatni.

romkocsmak.hu: Az Instantot is csatlakozott a Csendkirály mozgalomhoz, mik a tapasztalatok, milyen a lakókkal a viszony?

Instant: Sikeresnek értékeltük a kampányt, a portaszolgálatunk arra ösztönzi a közönséget, hogy az utcai részen minél csendesebben legyenek. A helyi lakosokkal folyamatosan kapcsolatban állunk, meghallgatjuk őket és próbáljuk orvosolni, szerencsére komolyabb konfliktus még nem alakult ki a lakókkal és ezt továbbra is szeretnénk fenntartani.