Vízraktér: interjú Simor Ágnes mővészeti vezetővel - Romkocsmák Budapesten

2011. szeptember 10-én a Tőzraktér stábja új kulturális helyszínt nyit a budai Király fürdőben. A nyitás előkészületeiről, programokról és a további tervekről beszélgettünk Simor Ágnessel.

romkocsmak.hu: Szeptember 20-án folytatódik a Terézvárosi Önkormányzattal a per a Tőzraktér Hegedő utcai épületéért, mi lesz, ha megnyeritekő -:)

Simor Ágnes: Előre nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni a per kimenetével kapcsolatban, az tény, hogy a Tőzraktér és a hely alkotói a Terézvárosi Önkormányzat intézkedései miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. Az már biztos, hogy a Tőzrakteret nem lehet az eredeti formájában mőködtetni, hiszen több hónapja megszőnt a vendéglátó ipari tevékenységünk, ami jelentős károkat okozott nekünk. A Tőzraktér újbóli „felépítésére” már nincs esélyünk, illetve, hogy ez megtörténhessen, Terézvárosnak kellene minden segítséget megadnia, amire lássuk be, elég kicsi az esély…
Persze ha mégis találunk valamilyen lehetőséget a Tőzraktér további fenntartására, akkor megteszünk minden tőlünk telhetőt.
A Vízraktér esetében különálló projektről van szó, természetesen a Tőzraktér egyes elemei megmaradnak, például összmővészeti programokkal várjuk a látogatókat, bizonyos designelemeket is átveszünk, viszont a hely adottságainál fogva nem tud alkotóház és próbateremként funkcionálni.

romkocsmak.hu: Hogyan jött a nem mindennapi helyszínválasztáső Miért nem egy belvárosi épületet kerestetek vagy egy régi lepukkant gyárépületet, mint amilyen anno a Tőzraktár voltő

S.Á.: Egy ismerősünkön keresztül találtuk meg ezt a helyet, szerencsére a fürdő fenntartója, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nyitott arra, hogy a Tőzraktér szellemiségével alakítsa ki és töltse meg ezt az épületet. A Király gyógyfürdő egy 16. században épült törökfürdő, mőemlékileg védett épület, régi török építészeti elemekkel van díszítve, valamikor rekonstrukcióra fog szorulni, addig viszont olyan arculati elemekkel látjuk el, ami a Tőzraktér alkotóinak a szellemiségét, ízlésvilágát hordozza, pl. a Tőzraktérben egymásra találó alkotók Art Station nevő csapata fogja kerámiákkal díszíteni a helyet, ezáltal a fürdőnek mővészeti arculata is lesz, ami természetesen az örökségvédelmi kötelezettségekkel is összhangban van.

romkocsmak.hu: Csak fürdőruhában lehet a programokat látogatni vagy lesz kinti rész iső

S.Á.: Lesznek fürdőruhás programok, aki a Vízraktér programjait látogatja, annak kedvezményes fürdési lehetőséget biztosítunk, de lesz külön „szárazjegy”, amellyel az összmővészeti eseményeken lehet részt venni, ezen kívül kialakítunk egy kerthelyiséget is, aminek egy részét téliesíteni is fogjuk. Ahogy a Tőzraktérben megszokhattuk, lesznek ingyenes és kedvezményes árú programjaink is, annak érdekében, hogy minél szélesebb réteg számára tegyük hozzáférhetővé a Vízraktér szolgáltatásait.

romkocsmak.hu: Kialakítotok-e olyan alkotóhelyek, mint amilyenek a Tőzraktérben voltakő

S.Á.: Sajnos az itteni tér nem ad lehetőséget alkotóhelyek kialakítására, de egy cirkuszi sátrat felállítunk és lesz tőzzsonglőr próbanap is. A Király fürdő szabadtéri részén táncosok fognak próbákat tartani, lehetőségük lesz színházi társulatoknak is próbálni, de az a típusú alkotóház, ami a Tőzraktérben mőködött, biztos nem lesz elérhető. Ennek ellenére reméljük, hogy egy igazi közösségi tér fog itt is kialakulni, a Vízraktér sok alkotót fog vonzani és összekovácsolni.

romkocsmak.hu: Mennyi időre kaptátok meg a Király fürdőtő A Tőzraktérrel történtek fényében tudtok hosszú távra tervezniő

S.Á.: Mindenképpen azt szeretnénk, ha hosszú távú együttmőködés alakulna ki a Királyfürdő és a Vízraktér között, első körben erre az évre tudtuk végiggondolni a tevékenységünket, akkor meglátjuk, hogy mőködőképes-e a Vízraktér ebben a formában. Remélem, hogy csupa olyan dolgot tudunk csinálni, ami megerősít minket is és a környezetünket is, hogy szükség van ilyen jellegő kulturális befogadó helyekre.

romkocsmak.hu: Milyen programokat terveztek a Vízraktérbenő

S.Á.: Lesznek színházi előadások, táncelőadások, performance-ok heti rendszerességgel, irodalmi estek, kiállítások, workshopok, beszélgetések. Filmes téren a közösségi filmforgalmazást meghonosító csapattal, a magyarhangya mozgalommal fogunk együtt dolgozni, filmklubokat tartunk és a kerthelyiségben – amíg az időjárás engedi – kertmozit is kialakítunk. Fellép nálunk majd az Egy Kiss Erzsi Zene, Specko Jedno, az Anselmo Crew, ezen kívül világzenei napokat is fogunk szervezni, ill. a Tőzraktérben eddig minden szerdán hallható Jazz Jam Session sorozat is nálunk folytatódik, a „Szabad az Á” partnersége pedig egyéb irodalmi vagy zenei érdekességekkel is kiegészít. Cirkuszi előadások lesznek heti rendszerességgel, minden vasárnap családi napot tartunk, illetve a jógabérlettel egyben a fürdőt is igénybe lehet venni.

romkocsmak.hu: A gyógyfürdők látogatói általában idős emberek, mit gondolsz, hogyan fogadják ők Vízraktér programjaitő

S.Á.: Remélem, hogy lesznek olyan programjaink, ami az idősebb generációt is érdekli, pl. kiállítások, irodalmi estek stb., ezen kívül szívesen látjuk őket is a kerthelyiségünkben.