Neongrill a transzformátor házban - Romkocsmák Budapesten

Beszámoló a UniqueBudapest Retro túrájáról

Az időjárás nyáriasra fordulása szerencsés módon egybeesett azzal a lehetőséggel, hogy az UniqueBudapest jóvoltából retro városnézésen vegyünk részt. Bevallom, az volt a prekoncepcióm, hogy sok újat nem tudnak nekem mutatni a fővárosról. Az idegenvezetők sablon szövegeitől meg alapból kiráz a hideg, "ez a háromhajós templom 1800blablablában épült, blablabla", meg a kínosan vicces kis anekdotáiktól is.

Ehhez képest idegenvezetőnk, Zsófi elérte, hogy lelkesen nyújtogassam a nyakam és kattintgassam a fényképezőgépet olyan helyeken, ahol százszor is megfordultam már, mint a Ferenciek tere; választ kaptam arra, hogy miért hívják az Astoria sarkán lévő irodaházat East-Westnek; de ami a legfontosabb, a túra során nem csupán izgalmas helyekkel és tendenciákkal, hanem érdekes emberekkel is találkozhattam.

A Ferenciek terén sétálva rácsodálkoztam arra, hogy az egykor pörgősebb napokat látott Párisi udvarban és a Haris közben egyre több üzlet kiadó - előbbi helyen - számomra teljesen érthetetlenül - lassan már csak a Hologramgaléria él s virul.

A következő - már kellemesebb - meglepetés az Irányi utcában lévő Eclectickben ért. Mint megtudtam, a retro-feelinghez passzoló ruhákba a boltlátogatás során be lehet öltözni és csoportkép is dukál; engem inkább az dobott fel, hogy felmehettünk az üzlet felett található mőhelybe, ahol a tulajdonos, Gyovai-Farkas Edina dolgozott és a legnagyobb természetességgel elegyedett szóba velünk. Mint idegenvezetőnktől megtudtuk, szerencsére több olyan kis üzlet található, ahol hasonlóan kedves az Unique-túrázók fogadtatása (az Unique Deluxe túrákon többek között ezeket a boltocskákat keresik fel). Hasonlóan pozitív élmény volt később a Király utcai Tipton Budapest szemüvegbolt, ahol arról hallhattunk egy jópofa sztorit, hogy a sörnyitó-designelemet tartalmazó szemüvegek tulajdonosai tavaly két láda rekesszel megtámogatott sörnyitóverseny keretében vetették össze erejüket. Végre eljutottam az Elektrotechnikai Múzeumba is, melynek udvarra néző falain olyan neonreklámok kaptak helyet, mint egy tál grillcsirke, pezsgősüveg két pohárral, vagy akár a Kötöde felirat.

Zsófitól végül a Deák téren búcsúztunk el arra való tekintettel hagyva ki a túra budai oldalát, hogy a két hónapos Anna is velünk volt hordozóban és inkább az ebédjét szerette volna látni már a Moszkva tér helyett. A pesti Retro túra neki is bejött - ki tudja, ha a Moszkva teret el nem adják addig, azt is megmutatjuk neki.

A Retro túráról készült képek a galériában láthatók.