Nem romkocsma: Doboz - Romkocsmák Budapesten

A Klauzál utca 10-ben, augusztus 27-én nyílt Doboz munkatársaival, Vida Verával, Silye Danival és a hely építészével, Szendrő Péterrel beszélgettünk.

romkocsmak.hu: Miben lett más és mivel nyújt többet a Doboz, mint a hetedik kerület többi szórakozóhelyeő


Vida Vera: Nem akartunk a hetedik kerületi romkocsmák közé nyitni egy újabbat. Egy olyan kulturális központot álmodtunk meg, ami önmagában egy mővészeti alkotás. A régi bérház tereit az utolsó négyzetméterig koncepcionálisan terveztünk meg olyan fiatal alkotókkal, mint a fiatal építésszel, Szendrő Petivel, a monumentális fa szobrairól ismert Szőke Gábor Miklóssal, az épület társtervezői Pataricza Kristóf és Loszmann David voltak. Az arculatért és sok belső dizájnért Laki Eszti felelt.
Kulturális programjainkkal a legújabb nemzetközi trendeket kommunikáljuk és szeretnénk azokat meghonosítani Budapesten. Az épület meghatározó része a földszinten lévő klub, de atmonszféráját, mindennapi életét az emeleten ősszel nyíló Doboz Galéria, illetve a fiatal képző-, és iparmővészek mőhelyei, mőtermei szintén meghatározzák.

Szendrő Péter: A Doboznak helyt adó Klauzál utcai épület felújításakor a hely építészeti adottságait messzemenően figyelembe vettük, az épület eredeti architektúráját tiszteletben tartva, az eredeti anyagok közül minél többet megőrizve alakítottuk ki a belső tereket, a design kialakításakor persze figyelembe vettük azt is, hogy főleg a fiatalabb korosztály fogja látogatni a Dobozt.
Nyitás után elkezdjük kiadni az első és második emeleten lévő lakásokat, szobákat. Ezek a helyiségek mőtermeknek, irodáknak, alkotótereknek alkalmasak. A fenti részen ruhabolt nyílik, ill. házibuli lakást is kialakítunk, amit ki lehet venni egy házibuli alkalmára, ha nem akarja valaki tönkretenni a saját lakását egy jó kis bulival….

romkocsmak.hu: Hogy definiálnátok a Doboztő Romkocsmakéntő Romkocsma lightként, esetleg romkocsma deluxként ő -:)

V.V.: Romos házban lévő nem rom kocsma. Azt gondolom, hogy romkocsmát nyitni ma már nem érdemes, hiszen a hetedik kerület másról sem szól, mint a romkocsmákról…
Ugyanakkor van egy közeg, aki szereti azt a hangulatot, miliőt, ami a romkocsmákra jellemző, de igényesebb abban az értelemben, hogy nem szívesen ül be kopott, kiszuperált bútorokkal berendezett szórakozóhelyre, a Doboz elsősorban őket célozza meg.

SZ.P:Tudatos koncepció alapján építettük fel a helyet, nem elégedtünk meg azzal, hogy egyfajta „talált tárgyak osztálya” módra felhalmozzuk a belsőépítészetet meghatározó elemeket, a romkocsmáknál igényesebb berendezésekkel várjuk a vendégeket.

romkocsmak.hu: Ki a Doboz célközönségeő

V.V.: Magasabbra pozícionált, trendi, véleményformáló, underground közösségi tér kialakítása a célunk, magas kényelmi, gasztronómiai és kulturális szinten akarunk minőségi szórakoztatást nyújtani. A vendégekre nem egyszerő hatásvadász dolgokkal kívánunk hatni, hanem az ízléses dolgok és apró, a részletekben rejlő finomságokkal, de el szeretnénk kerülni a kommersz, konform kultúrafogyasztást. A célunk egy mai kényelmi szintet megütő, ám a pesti éjszakába szervesen beépülő, elcsépelt szóval közösségi tér kialakítása a célunk.

S.D.: A Dobozt úgy próbáljuk kialakítani, hogy elsősorban a 25-35 év közötti, kozmopolita, városi fiatal felnőtteknek nyújtson minőségi szolgáltatásokat, olyan fiatalokat célzunk meg, akik nyitottak, befogadóbbak, sokat járnak külföldre, aktív közösségi életet élnek - jellemző, hogy ezek a fiatalok az információkat leginkább az internetről, közösségi oldalakról, blogokról szerzik be. Természetesen azt próbáljuk elérni, hogy az újdonságra nyitott idősebb generáció is jól érezze magát, persze mindenkit várunk, aki érdeklődik Budapest éjszakai élete iránt.

romkocsmak.hu: Milyen lesz a Doboz zenei kínálatátő

V.V.:Nem törekedtünk stílusspecifikus napi zenei bontás kialakítására, ahogy nagyon sok szórakozóhely teszi, nincs megkötve a dj keze egy meghatározott stílus mentén, hanem ugrálhat az irányzatok között. Különböző stílusokat ütköztetünk, így a csapatok célközönsége találkozik. Két helyen lehet majd zenét hallgatni, a Szalonban lassabb, “bólogatósabb” zenét fogunk játszani, a Doboz pedig a gyorsabb, táncolhatóbb zenéknek ad majd teret. ősztől pedig egy koncerttermet nyitunk, ahol a koncerteken kívül több fős live acteknek adunk teret.

S.D.Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy ne a fesztiválszervezők által „biztonsági játékosként” befuttatott zenekarok, dj-k lépjenek fel a Dobozban, azokat a zenéket részesítjük előnyben, amiket az internetes közösségek szeretnek egymással megosztani. Ezek a zenék természetesen kevésbé ismertek, viszont izgalmasabb zenei kínálatot tudunk kialakítani. Azt tervezzük, hogy a budapesti dj-ken, zenekarokon kívül minél több vidéki fellépőt is fogadjunk.


A Doboz nyitóbulijáról készült képeink itt láthatók.