Költöznie kell a Tőzraktérnek! - Romkocsmák Budapesten

A hatodik kerületi önkormányzat képviselő-testületi ülésén 2011. április 28-án döntés született a Tőzraktér sorsáról: a Hegedő utca 3. szám alatti ingatlanban továbbra is alkotóházként funkcionál, de nem az Art Sector Alapítvány (Tőzraktér), hanem a TERMA Zrt. (Terézvárosi Kulturális Közhasznú Zrt.) mőködtetésében - áll a Tőzraktér sajtóközleményében.

Amint korábban megírtuk, az önkormányzat 31-gyel kiürítése kötelezte a Tőzrakteret, azonban a heves tiltakozások hatására tárgyalásokat kezdett a helyet mőködtető Art Sector Alapítvánnyal.

A tárgyalások sajnos nem vezettek sikerre, az önkormányzat nem az Alapítvány megbízásával kívánja alkotóházként üzemeltetni a Hegedő utcai épületet. Az önkormányzat felszólította az Alapítványt, hogy "az épület birtokba adásával kapcsolatban legkésőbb 2011. május 2-ig kezdjék meg a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. képviselőjével a tárgyalásokat, amelynek legkésőbb 2011. május 6-ig be kell fejeződnie" - olvasható Terézváros honlapján. Az önkormányzati döntés ellehetetleníti a Tőzraktér mőködését, kíváncsian várjuk a Tőzraktér további sorsáról szóló híreket.

A Tőzraktér története során már eddig is számos nehézséggel nézett szembe. Az elődjéül szolgáló Tőzraktár 2005-ben Magyarországon addig egyedülálló módon a foglaltházak szellemiségével ötvözte a mővészeti központot és befogadó helyet, mely nyitva állt minden alkotó és alkotni vágyó számára mintegy 10.000 négyzetméteren.

A koncepció alapja az ingyenesség volt - bevételt a helyben üzemelő kocsmától reméltek. Sajnos hiába. A következő évben az eredeti szervezők egy része vitte tovább az akkor már Tőzraktérré avanzsált helyet, ami téli programjait a Merlinben tartotta. A konfliktusok azonban az új biztonsági szolgálattal, kocsmával is fennmaradtak, az önkormányzat pedig a nyár végére megtiltotta, hogy az épületben bármilyen tevékenységet végezzenek, mondván, hogy nincs üzembe helyezve. Az épület azóta is üresen áll...