Egyelőre nem kell költöznie a Tűzraktérnek! - Romkocsmák Budapesten

A hatodik kerületi önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött, hogy alkotóházként mőködhet tovább a Tőzraktérnek helyt adó Hegedő utca 3. alatt található épület.

Amint korábban megírtuk, az önkormányzat március 31-gyel kiürítésre kötelezte a Tőzrakteret. A bezárás híre heves tiltakozást váltott ki, a Tőzraktér csapata március 25-én "Megvédjük a Tőzrakteret!"-t címen támogató fesztivált szervezett, amelyen kb. 1000 fős tömeg vett részt. A Tőzraktér támogatói napról és felvonulásról készült képeink a fotógalériában láthatók.

Az önkormányzat pályázatot írt ki az ingatlan hasznosítására, a felhívás eredménytelenül zárult, mert nem volt érdeklődő az ingatlan iránt. Az épület további sorsáról, azaz arról, milyen keretek között mőködhet továbbra is alkotóházként a hatodik kerületi ingatlan, a részletes koncepció kidolgozása után - a következő képviselő-testületi ülésen döntenek, "a képviselő-testület megvizsgálja az Art-Sector Alapítvány ajánlatát, és annak fényében dönt az épület további használatáról" - áll a Tőzraktér közleményében.

A terézvárosi önkormányzat a honlapján megjelentett közleményben hívta fel a figyelmet, hogy csak arról döntött, hogy a Hegedő utcai épült alkotóházként üzemel tovább, de arról nem hozott határozatot, hogy a Tőzrakteret mőködtető Art Sector közremőködésével fog mindez megvalósulni. Az alapítvány bízik, hogy elfogadják a Tőzraktér további mőködésére benyújtott mőködtetési koncepciójukat és gazdálkodási tervüket.

A Tőzraktér így kapott egy hónap haladékot, a hely hosszú távú mőködése így továbbra is bizonytalan.