Vasárnapi piacok romkocsmákban - Romkocsmák Budapesten

Képzelj el egy tökéletes vasárnapot. Mit csinálnál legszívesebben? Kisétálnál a teraszod bungalóból az óceánpartra, és innál egy csésze jó kávét? Ágyban maradnál egy jó könyvvel? Kertészkednél egy kicsit a haverokkal? Vagy inkább elmennél valahova ebédelni, hogy új, egzotikus ízvilágokat fedezz fel? Ha óceánpartot nem is, de ezeket mind megtalálod Budapesten, hogy tökéletes legyen a vasárnapod.

A jó vasárnap egyik kulcsa egy jó piacozás. Összeszedtük nektek a legmenőbb budapesti piacokat, szemezgessetek a kínálatból.


A Szimpla piacáról már meséltünk bővebben is, de egy ilyen válogatásban muszáj megemlíteni a város egyik legmenőbb, legfrissebb kistermelői piacát. A Szimplát bizonyára mindenki ismeri, bő évtizede a Kazincy utcai éjszakai élet megkerülhetetlen pontja. A vasárnapi háztáji már több, mint öt éve működik, reggel 9 és délután 2 között várnak mindenkit friss portékával, kóstolókkal a még langyos pékárútól a házi sajtokon, lekvárokon át a friss zöldségekig és gyümölcsökig minden jóval, sőt, utcazenészekkel is, akiket azért haza nem vihettek, de élmény hallgatni minden alkalommal. 


A Deákhoz közeli Anker’t kétféle vasárnapi piacot is kínál. Időnként közösségi vegánpiaccá avanzsál, ahol nemcsak a legjobb alapanyagokat szerezhetitek be, de ad-hoc főzőcskéző workshopok is felbukkannak, lehet beszélgetni a legjobb gyógy- és fűszernövényekről, és persze lehet enni-inni a legjobb vegán alapanyagokból készült finomságokból is. De ha épp nem az ételek vonzanak elsősorban, az Anker’tben kiskertpiacot is találsz, ahol az urbánus kertészkedésé a főszerep; virágárusok, fűszernövényesek, kézműves dekorációk kirakodói és a természetes alapanyagok szerelmesei találnak itt egymásra. 


fotó: facebook.com/gasztroplacc

A Pancs gasztroplaccnak a kézműves söreiről híres Élesztő ad otthont. A kerület egyetlen, ám messze remek termelői piacán mindent megtalálsz, ami egy jó étel elkészítéséhez kell, mindezt persze kistermelőktől, vegyszermentesen, házilag előállítva. Ha megéheznétek, akkor is jó helyen jártok, a közösségi főzések végeredménye mindig ínycsiklandozó, amit a a Food Not Bombs és a Budapest Bike Maffia önkéntesei prezentálnak nektek. Ráadásul az ott elköltött pénzetek egy része rászorulókhoz jut, így valamit ti is hozzátehettek a város szociális hálójához.  


fotó: facebook.com/mernyo

De, hogy ne csak a jó ételeknél és italoknál ragadjunk meg, muszáj megemlítenünk az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Antik Placcot, ami jó ideje már a Klauzál téri vásárcsarnokban tűnik fel vasárnaponkénk. Az 1800-as években épült csarnok tökéletes díszlete a belváros legmenőbb antik- és dizájnpiacának, ahol a valódi régiségektől a mai, kézzel készített mütyürökig, a bútoroktól a hangszereken át az ékszerekig lényegében mindent és bármit találhatsz, ha elég szemfüles vagy. Kedveskedj az otthonodnak egy szép antik bútorral, egy nagymamákra emlékeztető csészével. Lepd meg a szeretteidet valami igazán különleges és egyedi darabbal. Érkezz korán, hogy kibogarászd a legjobb kincseket, és maradj sokáig, csarnokban ugyanis remek kávék, sütemények és ételek kínálják magukat.