Helyek, amiért érdemes átmenni a nyolcadik kerületbe - Romkocsmák Budapesten
Leggyakrabban a hetedik kerületet, a híres “bulinegyedet” vesszük górcső alá, szemezgetünk a jobbnál jobb ételeket és italokat kínáló helyek közül. Lássuk be, van is miből válogatni. Néha mégis érdemes átruccanni Budapest más részeibe is, a kerületen kívül sem áll meg az élet, sőt! A nyolcadik került például egészen izgalmas helyeket rejt. Lessünk be!
 
A nyolcadik kerültet, avagy Józsefváros valaha pezsgő kulturális élet színtere volt, tele látnivalókkal. Ott a Nemzeti Múzeum, a Szabó Ervin Könyvtár, a Nemzeti Sírkert, az Orczy-park, és még sorolhatnánk. Aztán hagyták lefelé csúszni, lett belőle a hírhedt “nyócker”, ám az utóbbi években a Körúton kívül eső területeket is igyekeznek rehabilitálni. Ennek folyományaként felbukkannak egyre egyedibb, kreatívabb helyek, ahol ehetünk-ihatunk, vagy akár bulizhatunk egy jót. 
 
Kezdjük a Cintányérossal a Bókay utcában, itt van az igazi józsefvárosi romantika. A Cintányéros egy borozó, a szó nemes értelmében. Nem borbár, nem eltartott kisujjas borszagolgató, hanem egy rendes, valamire való borozó, remek hazai nedűkkel az ország minden tájáról, fantasztikus parasztos ételekkel, mindenféle felesleges cicomázás nélkül, az izgalmas kisüsti pálinkaválasztékuról nem is beszélve. Akár csak egy jó kávéra ültök be, akár hajnalig tartó, élő zenével kísért evés-ivás az apropó, a Cintányéros tökéletes hely bármilyen alkalomra.
 
 
 
A Kék Ló Pubról korábban bővebben is írtunk már, nem véletlenül, sokat látogattuk őket a Kazinczy utcában, és itt, a Víg utcában is sikerült megőrizniük a már jól ismert és megszeretett atmoszférát. Budapest egyetlen art pubja, vagy ahogy ők nevezik, ruhakocsmája. Rumlis otthon hangulata barátságos, kékes-lilás és arany színe misztikusan keletiesek, galériája pedig nagyon bensőséges. Tóth Virág ruhái mellett érdemes meglesni a pálinkakínálatukat is, igen erős válogatás. A hangulatra remek zenével erősítenek rá, mindenképpen érdemes benézni.
 
 
A környék talán legismertebb és legrégebbi helye az Auróra. Elődje a kultikus Sirály volt, amit a Marom Egyesület vitt 2013-ig (nekik köszönhetjük a Bánkitó fesztivált és a Negyed6Negyed7-et is), majd át kellett cuccolniuk az Auróra utcába, innen jön a név is. A lehető legszélesebb skálájú zenei és kulturális programok színtere lett az Auróra, ami a szórakozás mellett civil szervezeteknek és társadalmi kezdeményezéseknek is otthon ad, teret biztosít. Workshopok, beszélgetések, koncertek, kiállítások, és persze egy jó bár és remek konyha vár mindenkit. Az év bármelyik napján térj is be, akár relaxálni egy kicsit, dolgozni valami kreatív ötleten, vagy bulizni egy nagyot, garantáltan jó helyen jársz!
 
 
Végül, de nem utolsó sorban, ne feledjük az Otthonkát sem a Szentkirályi utcában. Még igen fiatal a hely, de ez is üde színfolt a romkocsmák világában, ugyanis jóval több annál. Az Otthonkába belépve olyan látvány fogad, mintha vidéki nagymamánk hatalmas nappalijába-étkezőjébe toppannánk be. Igazi retro bútorok, mégsem lomos a berendezés. A falakon házi áldások lógnak, de van itt régi zsírosbödön, kredenc, zománcos kislábas, porcelán szobrocskák, pöttyös fülesbögrék, megkopott székek és asztalok. A házias környezethez házias étel is dukál; paprikás krumpli, lecsó, túrógombóc, gyermekkorunk ízei.