Élő könyvtár a Szimpla kertben - Romkocsmák Budapesten
 
A könyvtár, mint intézmény már rég nem az a klasszikus értelemben vett létesítmény, ahol hosszú polcokon sorakoznak, porosodnak a könyvek, kutatók és diákok görnyednek némán vastag lexikonok felett és idős könyvtáros nénik pisszegnek le, ha hangosabbat köhintesz. A könyvtár mára fogalom, ami kilépett a falak közül, nyitottá, interaktívvá. Van már virtuális és megfogható, mozgó könyvtár, könyvmegálló, könyvcserélde, önkéntes, fizetős, ingyenes, magán és nyilvános, és a legújabb: Élő Könyvtár. 
 
 
Az Élő Könyvtár ötlete dán fiatalok fejéből pattant ki még 2000-ben. Egy barátjukat meggyilkolták, és úgy érezték, meg kell osztaniuk a gondolataikat, ki kell állniuk az erőszak ellen. Az első ilyen Élő Könyvtárat a Roskilde Fesztiválon csinálták meg, igen nagy sikerrel. Példájukat később több ország is követte, mígnem az ötlet kilépett a fesztiválok programköréből, iskolákban, könyvtárakban, nyilvános helyeken is megrendeztek egy-egy ilyen eseményt, a témák (avagy “könyvek”) száma pedig egyre bővült, mind helyi, az adott országot érintő kérdések, mind globális problémák jelentek meg a palettán, pl.: hajléktalanság, droghasználat, migráció, szexuális kisebbséghez való tartozás stb.
 
 
Magyarorszgáson a Szimpla kertben Kazinczy Living Library néven futó programsorozat mögött egy nagyjából harmincfős, magyar és külföldi önkéntesekből álló csapat dolgozik karöltve 15 civil szervezettel és nagyjából 40 élő könyvvel. Az Élő Könyvtár résztvevői („könyvei) olyan személyek, akik etnikai, vallási hovatartozásuk, szexuális orientációjuk miatt gyakran szembesülnek előítéletekkel és diszkriminációval
 
“Lengyel önkéntesünk, Magdalena Sitarek és Ásmány Lívia EVS koordinátor a fő szervezői az eseménynek. Egy alkalom nagyjából másfél hónap előkészületet igényel. Minden alkalommal az összes régi mellett bemutatunk egy új témát is, amihez a régiek mellett új élő könyveket kell beszervezni." - mondta el nekünk Molnár Bence, a Kazinczy Living Library egyik fő szervezője -"A munka nagy része az egyesületekkel, az élő könyvekkel és az önkéntesekkel való kapcsolat tartás és közös munka szervezés, az új résztvevők tréningezése, helyszínszervezés, promóciók, kiértékelés, újrakezdés.”
 
 
Az eddigi alkalmak mind abszolút sikeresek és népszerűek voltak. “Nem tudok kiemelni egyetlen pozitív visszajelzést sem a többi közül. Ami fantasztikus, hogy egy ilyen alkalom az élő könyveknek legalább olyan sokat jelent, mint a látogatóknak. Ők pont ugyanannyira vágynak saját témáik őszinte kitárgyalására, mint amennyire az "olvasó" vágyik arra, hogy első kézből halljon egy bizonyos problémáról. Bár a Kazinczy Élő Könyvtárakat szép számban látogatják, nem a látogatók számában mérjük a sikert, hanem abban, hogy a fejekben sikerült-e valami változást elérni. Mivel ez mindig sikerül, minden alkalom sikeres. - meséli tovább Bence - A legutóbbi alkalmunkon is "teljes foglalkoztatottság" volt, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag végig minden könyvünk ki volt kölcsönözve.”
 
A képek forrása a Kazinczy Living Library Facebook oldala, a fotókat Szöllősi Mátyás készítette.