Öt söröző, ami biztosan felmelegít az őszi hidegben - Romkocsmák Budapesten
 
Szinte átmenet nélkül léptünk a forró nyárból a hideg, nyálkás őszbe. Az éjszakák egyre hosszabbak, de a városlakók még nem készültek fel a téli begubózásra, és veszettül keresik azokat a helyeket, ahol le lehet ülni egy jó sörre, megmelengethetik elgémberedett ujjaikat, és megtárgyalhatják az épp aktuális történéseket. Most összeszedtük nektek öt kedvenc kézműves sörös helyet, ahova mindenképpen érdemes betérni az esős-szeles idő elől. 
 
 
 
Klasszikus kézműves söröző, Budapesten az elsők egyike. A régi Tündérgyár helyén először csak egy pulttal kialakított bár indusztriális dizájnja egyből egy sörfőzőüzemet juttatott eszünkbe. Mára egy második bárral, remek konyhával, reform dzsúszos részleggel és fantasztikus forrócsoki választékkal rendelkező kávézóval is ellátott sörözőkomplexum az első, ami az eszünkbe jut, ha jó helyet keresgélünk.
 
A pultosok nemcsak kedvesek, de értenek is az aktuális söreikhez, szívesen adnak kóstolót, mesélnek a főbb ízjegyekről és a választék mindig kellemesen széles, olyannyira, hogy a 21 féle csapolt sörük rekord Budapesten. Az Élesztő népszerűsége végett gyakran megtelik, a barátságos társaságok zsivaja jó háttér lehet bármilyen beszélgetéshez. És, persze, a jó sörökhöz. 
 
 
 
A Kertész utcában található Kandalló egy igazi gasztronómiai csemege. Kézműves pubként hirdetik magukat, és értsük ezt a szó legjobb értelmében. A kézműves sörökön belül nagyon izgalmas és finom pale ale-ekre bukkanhatunk ott, de ha véletlenül mégsem innánk alkoholt, a házi szörpjeiket mindenképpen ajánljuk.
 
A Kandallóban azonban a jó sörök mellett az ételeké a főszerep, ezen belül is elsősorban a hamburgereké. Hazai kistermelői alapanyagokból készülő burgerkölteményeik melegen ajánlottak, az alap kandalló burgeről a pulled pork burgerig. Újragondolt gasztro pub élmény és garantált teltségérzet. 
 
 
 
 
A Felni kevésbé ismert, ám annál fontosabb bástyája a kézműves sörök világának Budapesten. Az Oktogontól nyíló Jókai utcában működő autógumi és felni javító műhely befuccsolt, így került az új tulajdonoshoz, aki saját bevallása szerint remek vendég, aki nem mellesleg szereti a sört. Mióta megnyitotta a Felnit, a berendezéssel emléket állítva a régi műhelynek, önszorgalomból képzi magát sörügyileg, és ez meg is látszik a kínálaton.
 
Nyolc, állandóan változó csapolt sörük mellé tiszteletreméltóan sokféle hazai és külföldi sörkülönlegességeket tartanak, amik mellé házilag készült sörkorcsolyakülönlegességeket kérhetünk. Érdemes figyelni a Facebook oldalukat, ahol előre meghirdetetten sörkóstolóval egybekötött sörtörténeti előadásokra is lehet jelentkezni, amit egy irtó jó humorú történész prof tart. 
 
 
 
A cseh és magyar kézműves sörök egyik legbarátságosabb lelőhelye a Dob utcában található Fekete Kutya, amivel szinte pont átellenben egyébként ott van a Ricsi World Jewish Bistro, ami szerintünk az egyik legjobb streetfood hely a környéken.
 
Remek házi alapanyagokból készülő ételeik és jó söreik mellett különleges whiskyk és röviditalok közül válogathatunk, vagy akár jóféle haza borokat ihatunk, mégis elsősorban a hangulatát emelnénk ki. A hely kis mérete ellenére állandóan zsibongó élet folyik bent is és kint is, az árkádok alatt. Ezt nem a nyugodt elvonulásra, inkább az eső elől izgalmas, élettel teli helyre behúzódásra ajánljuk, ahol unatkozni képtelenség. 
 
5. Lumen
 
 
A Lumen Kávézó a Mikszáth tér legfontosabb pontja, amihez foghatót néhány évvel ezelőttig csak Londonból vagy Berlinből ismerhettünk. Bár elsősorban kávézóról van szó, csapolnak sört is, ráadásul mindig újat, hazait, kézműveset és fiatal magyar borászok pincészeteitől rendelik a fröccsnek valót, esetenként rendszeresen élő zenés (többnyire jazz és népzene) aláfestéssel, olykor akár egy jó kiállításra is bukkanhatunk.
 
Saját pörkölőjükben pörkölt kávéjuk különlegesen finom akár ott fogyasztjuk, akár elvitelre kérjük papír pohárba, rohanva. Beülni viszont érdemes, mert a jó kézműves sörök mellé finom szendvicsekkel várnak, és talán nincs még egy olyan hely a városban, ahol racka juh tejéből készült túrós-répás muffint készítenek. Kell ennél több?