Bezárják a Tőzrakterető - Romkocsmák Budapesten

A Tőzraktér a Facebookon tette közzé, hogy a 6. kerületi önkormányzattal folytatott tárgyalásuk hirtelen megdöbbentő fordulatot vett: a helyhatóság március 31-én az alkotóház kiürítésére és a Hegedő utcai épületben helyet adó, eddig támogatott kulturális és mővészeti tevékenység megszüntetésére kötelezi őket.

A bezárás híre heves tiltakozást váltott ki, a Tőzraktér csapata március 25-én "Megvédjük a Tőzrakteret!"-t címen támogató fesztivált szervezett, amelyen kb. 1000 fős tömeg vett részt. A támogatói napon mintegy ezer aláírást tartalmazó petíciót adtak át a VI. kerületi önkormányzatnak a Tőzraktér megmentése érdekében.
A Tőzraktér támogatói napról és felvonulásról készült képeink a fotógalériában láthatók.

A Tőzraktér bezárásával nem egyszerően egy romkocsmával lenne kevesebb Budapesten, hanem egy fontos, az alternatív kulturális élet szempontjából meghatározó intézménnyel lenne szegényebb a város.
A Tőzraktér a jazz koncertek, bulik, kiállítások, beszélgetések, worskhopok mellett igazi alkotóházként üzemel és számos alternatív színházi kezdeményezést karolt fel. Itt rendezte a Won partiszervező csapat csapat az olyan kultikus bulijait, mint a Szomszédok Party vagy a Tarantino buli.

A Tőzraktér története során már eddig is számos nehézséggel nézett szembe. Az elődjéül szolgáló Tőzraktár 2005-ben Magyarországon addig egyedülálló módon a foglaltházak szellemiségével ötvözte a mővészeti központot és befogadó helyet, mely nyitva állt minden alkotó és alkotni vágyó számára mintegy 10.000 négyzetméteren.

A koncepció alapja az ingyenesség volt - bevételt a helyben üzemelő kocsmától reméltek. Sajnos hiába. A következő évben az eredeti szervezők egy része vitte tovább az akkor már Tőzraktérré avanzsált helyet, ami téli programjait a Merlinben tartotta. A konfliktusok azonban az új biztonsági szolgálattal, kocsmával is fennmaradtak, az önkormányzat pedig a nyár végére megtiltotta, hogy az épületben bármilyen tevékenységet végezzenek, mondván, hogy nincs üzembe helyezve. Az épület azóta is üresen áll.

A Hegedő utcai helyszínen 2008 óta mőködik a Tőzraktér, azzal a változatlan céllal és hittel, hogy teret és helyet adjanak minden alkotónak és mőkedvelőnek.
Csak remélni tudjuk, hogy történetük happy enddel zárul, és nem egy elárvult romot vagy tucatszürke újházat kell néznünk nap mint nap a pezsgő kulturális központ helyén...

A Tőzraktér hivatalos sajtóközleménye a bezárással kapcsolatban itt olvasható, az önkormányzat válasza pedig itt.