Anker´t - Romkocsmák Budapesten
Anker´t
Anker´t
VI., Paulay Ede u. 33.
H-V: 16:00-4:00
+ 36 30 360 3389

A Paulay utcának az egykori Balettintézet mögötti szakasza utoljára az Új Színház igazgatóváltásakor volt reflektorfényben. Most egy házzal arrébb zajlanak az események - a lényeg, akár csak akkor, most is az ajtók mögött vár ránk.Mert ki gondolná, hogy a kívülről meglehetősen lerobbant épület 1830-ban klasszicista stílusban épült, Pollack Mihály tervei alapján és már két évtizede üresen áll? És ki gondolná, hogy a felállványozott homlokzat, meg az agyongraffitizett kapualj mögött ott vár ránk a szezon legújabb és egyik legmegosztóbb romkocsmája?

Az Anker´t - noha a hely szervezője, Vranik Krisztián elmondása alapján a hetedik kerületi romkocsmákból már jól ismert - ezért már elcsépeltté vált - kiszuperált bútorokkal és tárgyakkal telezsúfolt romkocsmák fölé pozicionálja magát, ezért építészetileg a letisztult, naturálist stílust választották.
Az Anker´t tényleg rom, csak másként. Az első benyomás, ami mellbe vág, hogy tényleg nincs semmi - több emelet magasan tátonganak a kitépett nyílászárók üregei, némelyikben X alakban vetett neoncsövek; vezetékek helye a falban, a vakolat nem omlik ránk, mert vagy leverték a téglákig, vagy fehérre festették.

Van abban valami ambivalens, ahogy a nyitómulatságon a budapesti éjszakai élet színe-java elegánsan áll egy kupac sóder tetején, buzgón simogatva okos telefonját, a másik felük meg hanyagul ül a látszólag találomra odavezetett leharcolt kanapékon és belebámul az előbbiek arcába.

Joggal gondolnátok, hogy az Anker´t nem a szívünk csücske; a valóság ezzel szemben az, hogy visszatérő vendégek vagyunk. Mert a korábban leírt elegy a Szőke Gergely tervezte hatalmas betűkkel, feliratokkal, a hatalmas, 800 főt is befogadó belső térben valami olyan speciális atmoszférát alkot, amit minimum egyszer látni kell, de ha meg akarjuk fejteni, inkább többször. Annál is inkább, mert havonta egyszer videóművészek segítségével be fogják vetíteni a teljes épületet.

Az álcázás érdekében érkezzünk biciklivel, nappal együnk grillételeket, éjszaka adjuk át magunkat a fényeknek,a mainstream és underground határán lévő dj-k szettjeinek, ha ismerőseinknek számolunk be a helyről, használjuk sűrűn az alábbi kifejezéseket: hipster, minimál, lounge...
Programajánló