R33 - Romkocsmák Budapesten
R33
R33
IX., Soroksári út 58.
H-SZ: 14-02; CS-SZ: 17-05
Bár az R33-ba nehezebb biciklisként és gyalogosként eljutni, mint a hetedik kerületi romkocsmákba, de a látszólag lakatlan gyárépületek annyi izgalmat ígérnek, hogy mindenképp fel kellett kerekednünk!


Aki járt már a Bakelitben, szintén a Soroksári úton, vagy Berlinben a Tachellesben, az tudja, milyen érzés bolyongani a lerobbant csarnokok és teherautók között, hogy aztán elénk táruljon egy hely a semmi közepén. Az R33 felé közeledve egy pusztuló beton rámpa csontváza mered az égbe, ahogy belépünk a kapun; ezek után már meg sem lepődünk, amikor megpillantjuk az udvaron álló Robur Partibuszt, ahol a DJ-k szolgáltatják a zenét. Az R33 hangulata nekünk az egykori, Tőzoltó utcai Tőzraktárat juttatja eszünkbe.

A koncerterembe érve azért enyhén felszaladt a szemöldökünk: hogyan építhettek egykor ilyen tekintélyes báltermető Elegáns vajszínő falakkal, tekintélyes csillárokkal elfér belül a színpad, a pult, de le lehet ülni és van kiállítótér is.

A helyszín annyira egyedi atmoszférájú, hogy azt hihetnénk, a csapat mindig is itt volt, pedig a hely neve a Rottenbiller utcai időkre utal. Előtte volt egy fogorvosi rendelő a Szikra nyomdában, utána az ELTE régi épülete az Ajtósi Dürer soron következett, a csapat fele ott is maradt, jelenleg Blokk néven mőködik, a csapat másik fele pedig 2011. júliusában került a Közvágóhídra - az előzményekről részletes leírás olvasható a coMMMunity cikkében. A Közvágóhídon nemcsak raktárak, üzemek találhatók, hanem több zenekarnak is itt van a próbaterme.

A 450 nm-es koncerttermen kívül 3 próbaterem is mőködik, itt talált új próbahelyre a Tőzraktér zsonglőr csapata; hétvégente elsősorban koncertek, kiállítások, partyk látogathatók az R33-ban.

Ezen kívül már saját internetes rádióval, lemezkiadóval is rendelkeznek, továbbá tehetségkutató versenyt is rendeznek. Az R33 csapatának tagja, Perecsényi Tibor (Pernye) víziója pedig az, hogy a Közvágóhídból underground szórakoztatónegyed és mővészváros váljon, hasonlóan a koppenhágai Christiania mintájára.

Amíg ez nem teljesül, a délutáni gyárlátogatásból visszatérve érdekes elvegyülni a dunaparti irodaházakban dolgozó decensen öltözött multis lányok között...Programajánló